Др Живадиновић о погрешном ношењу маске: Штите друге, али не и себе

Епидемиолошка ситауција у општини Алексинац је и по речима епидемиолога др Родољуба Живадиновића, директора алексиначког Дома здравља, веома повољна. Он чак сматра и необично мирна. Изразивши задовољством таквим стањем, ипак упозорава да нашом непажњом она може брзо да се промени.

− Са задовољством могу да кажем, бар за сада, да је ситуација у општини Алексинац и даље мирна и то необично мирна. Шта ће то значити у будућности видећемо. За сада заиста немамо неке велике искораке. Повремено се дође до резултата да је неко позитиван, али то је јако мали број, далеко испод једног дневно, чини ми се да и пада у последње време. Али, са друге стране, претећа ситуација у неким другим општинама, наравно да може да угрози и нас, јер људи комуницирају, иду у друге општине, јавни превоз функционише. Колико видим, у јавном превозу се не поштују довољно мере и то је сигурно један од начина да се болест пренесе и до нас. Има, наравно, и других начина, људи су се много опустили − каже др Живадиновић.

По њему мере не морају да буду и ригорозне, али се и те које су на снази морају поштовати коликогод је то могуће и нормално избегавати комуникацију са људима који нису из вашег непосредног окружења.

− Када би тога било довољно, верујте да никакве додатне мере не би биле потребне да се ситуација одржи на овом нивоу. Међутим, као што видите како се ситуација развија у неким градовима, пре свега већим, сигурно ће то у једном тренутку доћи до нас − објашњава овај алексиначки епидемиолог.

Др Живадиновић каже да је имао прилике да слуша једног колегу ових дана на телевизији, пнеумофтизиолога, који је дао неке препоруке које лаици не могу да разумеју.

− Рецимо да не морају они који су здрави да носе маске. Али пазите, такво површно гледање нас је довело довде докле нас је довело. То јесте теоретски је тачно када би се радило о болести, где ви ако сте болесни ви сте заразни. Проблем код ове болести је што, према неким истраживањима, зависно од региона где су истраживања вршена, од 20% до чак 80% оболелих нема скоро никакве симптоме. Пре неки дан смо имали једну госпођу која је хтела да путује у иностранство. Урађено је тестирање и испоставило се да је позитивна. Она је рекла „ја сам здрава”, када смо почели да је испитујемо утврдили смо да она има неке благе симптоме али их није била свесна. Према томе, многи од нас у таквој ситуацији могу и те како да шире болест. То је разлог зашто се тражи од људи да носе маске − упозорава др Живадиновић.

Он објашњава да маске задржавају оне капљице што излазе из уста и носа и практично треба да знате да се најчешће заражавање врши уласком кроз нос.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + three =