Догађај од јуче нас подсетио: И зими и лети горе контејнери

Контејнери за одлагање смећа знају да буду мета појединих неодговорних корисника и грађана. Јуче је дошло до паљења једне од две посуде за одлагање отпада на раскрсници у Доњем Адровцу где се укршта локални пут кроз Прћиловицу и општински Житковац – Витковац.

Ову информацију нам је потврдио и први човек „Комуналних услуга”.

− Јуче смо имали ситуацију да у атару Доњег Адровца имамо контејнере који су се запалили. Брзом интевенцијом Ватрогасне јединице пожар је локализован и није било веће штете осим штете на контејнерима. Иначе, тридесетак контејнера годишње изгори и неких 15-20 контејнера се услед механичког оштећења замени у току године тако да ми неких 50 контејнера у току године изменимо − каже Далибор Марковић, директор.

Брзом интервенцијом ватрогасаца спашен је други контејнер, али је спречено и ширење ватре на околне бандере и стрњишта. Такође, пошто се ради о пластичним контејнерима спречено је и додатно загађивање животне средине. Пожари на контејнерима се више повезују са зимским временом када се у њима недозвољено одлаже пепео. У алексиначком Јавном комуналном предузећу „Комуналне услуге” предузимају одређене мере како би се спречило запаљивање контејнера.

− Оно што радимо, пре свега у зимском периоду јесте да у градској средини где знамо да има људи који ложе и који бацају остатке, односно пепео и жар, а који иначе није дозвољен за бацање у контејнер, ставимо по један метални контејнер на свакој локацији. Тако, уколико и дође до запаљења не би дошло до уништења контејнера. Иначе што се тиче наших капацитета већина контејнера је пластична, јер је са економске стране њихова набавна цена много повољнија, а и лакши су за манипулацију и за рад са њима − објашњава наш саговорник.

Одговорнији однос према контејнерима није само економско већ и еколошко питање. Свако сагоревање отпада, а нарочито пластике додатно загађује животну средину. А колико нам је потребан што чишћи ваздух и окружење сувишно је напомињати. Било да се ради зими када је грејна сезона или лети када неодговарни доприносе да букне ватра на отвореном. Зато поштујмо туђу имовину и животни простор. И једно и друго корист има на нашу добробит.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 3 =