„Дечија недеља” окупила песнике за децу, Бане Росић забављао школарце

У Великој сали Дома културе у оквиру „Дечије недеље” синоћ су представљена два нова издања Центра за културу и уметност. У питању су књиге поезије за децу „Ујела ме бесна глиста” Светлане Биорац Матић и „Дечије зврчке и заврзламе” Александра Коцића.

Светлану Биорац Матић добро познајемо као писца за одрасле, али овога пута смо имали прилике да се упознамо и са песмама које је написала за децу. Ову књигу, како каже, посветила је свом сину Милошу, али је свакако намењена свој деци и младима који воле поезију. Своје импресије о овој књиги изнели су песници Виолета Јовић и Власта Н. Ценић.

− Познајемо њене песме за одрасле, а сада волимо и њену поезију за децу и младе. Има 100 разлога за дружење са овом књигом. Светалана је тихо отворила врата књижевности за децу, али је одмах чврсто закорачила. Књига „Ујела ме бесна глиста” потврђује Светланино мајсторство за риму, за вајање строфа, богата стилским фигурама и због тога вам је препоручујем да је прочитате – казао је Власта Н. Ценић.

Свој књижевни првенац представио је и Александар Коцић. Књигу поезије „Дечије зврчке и заврзламе” чини 51 песма подељене у четири целине, а књигу су обогатиле и илустрације и цртежи његове деце.

О Александровој књизи поезије за децу говорила је песникиња Љиљана Крстић.

− Читајући неке од песама Александра Коцића одмах сам приметила да Александар има шта да каже деци и уме то да им саопшти. Када је припремио рукопис за објављивање књиге пожелела сам да му пружим подршку, као колеги, јер знам шта значи подржати ствараоце на почетку – поручила је Љиљана Крстић.

Поред аутора књига своју поезију говорили су Виолета Јовић, Љиљана Крстић, Татјана Ђурић, Власта Н. Ценић и Бошко Ломовић, који су јуче и данас посетили неколико школа на територији наше општине и дружили се са школарцима.


Допутовала „Летећа гитара”

За школарце данас је у Великој сали Дома културе приређен и концерт Бранимира Банета Росића, познатог кантаутора за децу. Малишани су са великим одушевљењем певали и ђускали уз неке од најпознатијих песама самог аутора али и песама Миње Суботе и других стваралаца за децу.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 8 =