Алексинчанке и Корманке у лепом светлу

Током викенда у Књажевцу су одржани дводневни Сусрети етно- удружења и асоцијација Србије. На овој традиционалној манифестацији, 18. по реду, алексиначку општину у лепом светлу репрезентовала су два удружења – „Радиност” из Алексинца и Етно-удружење „Корман” из истоименог села.

Удружење грађана „Радиност” представило се рукотворинама, сувенирима и предметима домаће радиности, а уз то чланице овог удружења такмичиле су се и у изради обредних пешкира и обредних хлебова.

Специјалну награду „Чувар традиције” стручни жири доделио је Љиљани Стојановић Мијаиловић за обредни пешкир. Запажена је била и вереничка погача коју је припремила Надица Павловић.

 

Председница „Радиности” Живица Видановић задовољна је наградом, али истиче да је ова манифестација била згодна прилика за сусрет и размену искустава са члановима сродних удружења са којима удружење на чијем је челу годинама успешно сарађује.

Чланице Етно-удружења „Корман” имале су своје експонате на изложбама обредних пешкира и обредних хлебова. Поред тога, на свом штанду представиле су широку лепезу старих јела.

За промовисање вредности свог завичаја и очување нематеријалне баштине, Корманке су освојиле прво место, док је њихова чланица Љубинка Петровић добила трећу награду за вереничку погачу.

− Када смо пре осам година основале наше удружење, прва манифестација на којојој смо учествовале била управо ова и због тога нам је она посебно драга. Овде смо, може се рећи, већ препознатљиве по традиционалној храни, али и везеним пешкирима и обредним хлебовима − каже председница Етно-удружења „Корман” Радица Бабић.

Одлазак чланица „Радиности” и Етно удружења „Корман” у Књажевац реализован је захвљујући доброј сарадњи са Друштвом за регионални развој ДАРС из Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 4 =