Упозоравајући перформанс о убијеним женама

У оквиру трајања глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама” одржавају се разне активности везане за развијање свести о насиљу над женама и превенцији. Данашња акција, организована у сарадњи са Центром за девојке из Ниша и Удружењем Ромкиња „Нада”, носила је назив „Женско гробље”. Циљ данашње акције био у вези са информисањем грађана о томе шта је фемицид и о броју убијенх жена у брачним и партнерским односима.

Овај перформанс изведен је тако да жене и девојке, обучене у црно, у тишини на себи носе имена убијених жена у овој години у партнерским односима. У позадини, на разгласу у трајању од четрдесет минута могла су се чути имена свих убијених жена у партнерским односима од 2010. године, па све до данас.

Присутни грађани и пролазници добијали су флајере на којима се налазе подаци о фемициду, о томе како да препознају насиље као и бројеви телефона уколико је потребна подршка.

Организаторка и председница Уружења Ромкиња „Нада”, Наташа Петровић, објашњава како је дошло до идеје да се овакав скуп организује и у нашем граду:

− Дошли смо до идеје са ученичким парламентом Основне школе „Вук Караџић” у Житковцу, где смо имали једно Zoom предавање од стране Ведране Лацмановић. Насиље не треба трпети, треба пријавити, па смо снимили један мали видео-спот где наша деца из ученичког парламента шаљу поруку да не трпе, да нису саме, да не ћуте и да пријаве насиље – објашњава ова председница и активисткиња.

Фемицид је убиство жене само зато што је жена а по подацима са сајта Аутономног женског центра, у Србији сваких десет дана једна жена буде убијена. Пружањем подршке и честим помињањем смањује се број насиља над женама а и број убистава, па тако и наша саговорница поручује да се овим начином шаље јасна порука свим грађанкама: Насиље не треба трпети, на насиље не треба ћутати већ га пријавити.

Уколико су Вам потребне информације, разговор или подршка, најближе организације налазе се у нашем граду и Нишу, а можете добити подршку помоћу следећих бројева:

Алексинац – Удружење Ромкиња „Нада” – 064/152-22-69
Ниш – Центар за девојке 018/203/033 радним данима од 9 до 17 часова.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + twelve =