pijaca-paprika

Aleksinačka paprika više nije brend: Slaba ponuda, ali i tražnja

Lepo jesenje vreme doprinelo je da ponuda svežeg povrća na aleksinačkoj Zelenoj pijaci bude zadovoljavajuća. To će omogućiti domaćicama, koje još praktikuju stavljanje zimnice, da se u poslednji čas snabdu neophodnim namirnicama. Za one, pak, koji vole da konzumiraju sveže povrće sezona još uvek traje. Naročito je važno za one kupce koji žele da nabave papriku i ostale namirnice proizvedene na aleksinačkim oranicama. Takvim konzumentima je malo teže da pronađu na tezgama autentične ratare koji prodaju povrće iz Aleksinačkog Pomoravlja. Pretežno je roba sa područja Varvarina, Paraćina i Kruševca, a retka je i ona iz Leskovca.

Očito da je na tezgama sve manje aromatične aleksinačke, a sve više krupne i naizgled lepe paprike proizvedene savremenom tehnologijom van teritorije naše opštine.

‒ Sve je manje i manje naših ljudi koji donose robu. Ovde u našem kraju se mnogo malo sadila paprika, iako je lepo rodila bila je u malim količinama. Domaća paprika se uglavnom prodala za dvadesetak dana – kaže Raca Dinić, dobar poznavalac pijačnih prilika. 

Naš sagovornik još kaže i da kupcima nije toliko bitno sa kog područja je paprika već koja je cena i koji kvalitet mogu za nju da dobiju.

Opasan konkurent pijaci su i velike trgovine. Marketi se utrkuju ko će ponuditi povoljnije cene za ajvar, kornišone, slatka, džemove i različite druge proizvode, a cena varira u zavisnosti od proizvođača i verovatno kvaliteta. Da li se više isplati kupovati ili praviti zimnicu odluka je pojedinačna i ona zavisi od vaših želja i spremnosti da uložite dodatni trud. Nažalost, u marketima ni traga ni glasa od aleksinačke paprike.

 

Zimnica Preduzetnici iz oblasti prerade objašnjavaju da paprika kupljena u Stajkovcu ili Vojvodini košta nešto više od 30 dinara, a „domaća” aleksinačka ima najnižu cenu od 50 dinara za kilogram i nema je dovoljno. Što se tiče kvaliteta uglavnom, kako tvrde, nema značajnih razlika pošto se na svim poljima uglavnom sadi industrijska paprika koja daje krupne plodove, ali sa znatno više vode u sastavu ploda. Takav slučaj nije bio kod industrijskih sorti koje su se nekad gajile u ovom delu Pomoravlja.

Naš sagovornik dodaje da će solidna ponuda paprike biti samo do subote, pa ako se odlučite za posetu pijaci očekujte sledeće cene.

‒ Cena paprike za ajvar je trenutno od 50 do 80 dinara, paprika za turšiju je od 60 do 80 dinara, dok se paprika za punjenje, babura, prodaje po ceni od 80 dinara. Cena karfiola je pala za dva-tri dana, i dostigao je cenu od 180 na 100 dinara, kupus je trenutno 30 do 40 dinara, šargarepa je od 60 do 70 dinara, paradajz je trenutna od 40 do 60 dinara, krastavčići mali za u tegle cena im je od 80 do 100 dinara, tikvica između 40 i 50 dinara, krompir je 30 dinara, grožđe je od 80 do 100, praziluk je između 30 i 40 dinara, beli luk je negde oko 300 dinara, a crni luk je 60 dinara ‒ poručuje Dinić kada je u pitanju pijačni barometar. 

Pijaca

Po tvrdnjama našeg sagovornika mesta ima dovoljno, osim subotom. Ali već i u ovaj suboti što je prošla, smanjio se broj ljudi sa sela koji donose robu.

‒ Ostali su samo nakupci i nešto ljudi sa sela. Tako da mesta, slobodnih tezgi, ima dovoljno i ko hoće može da dođe da postavi svoju robu i da prodaje ‒ zaključuje Dinić. 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × three =