pijaca-paprika

Алексиначка паприка више није бренд: Слаба понуда, али и тражња

Лепо јесење време допринело је да понуда свежег поврћа на алексиначкој Зеленој пијаци буде задовољавајућа. То ће омогућити домаћицама, које још практикују стављање зимнице, да се у последњи час снабду неопходним намирницама. За оне, пак, који воле да конзумирају свеже поврће сезона још увек траје. Нарочито је важно за оне купце који желе да набаве паприку и остале намирнице произведене на алексиначким ораницама. Таквим конзументима је мало теже да пронађу на тезгама аутентичне ратаре који продају поврће из Алексиначког Поморавља. Претежно је роба са подручја Варварина, Параћина и Крушевца, а ретка је и она из Лесковца.

Очито да је на тезгама све мање ароматичне алексиначке, а све више крупне и наизглед лепе паприке произведене савременом технологијом ван територије наше општине.

‒ Све је мање и мање наших људи који доносе робу. Овде у нашем крају се много мало садила паприка, иако је лепо родила била је у малим количинама. Домаћа паприка се углавном продала за двадесетак дана – каже Раца Динић, добар познавалац пијачних прилика. 

Наш саговорник још каже и да купцима није толико битно са ког подручја је паприка већ која је цена и који квалитет могу за њу да добију.

Опасан конкурент пијаци су и велике трговине. Маркети се утркују ко ће понудити повољније цене за ајвар, корнишоне, слатка, џемове и различите друге производе, а цена варира у зависности од произвођача и вероватно квалитета. Да ли се више исплати куповати или правити зимницу одлука је појединачна и она зависи од ваших жеља и спремности да уложите додатни труд. Нажалост, у маркетима ни трага ни гласа од алексиначке паприке.

 

Zimnica Предузетници из области прераде објашњавају да паприка купљена у Стајковцу или Војводини кошта нешто више од 30 динара, а „домаћа” алексиначка има најнижу цену од 50 динара за килограм и нема је довољно. Што се тиче квалитета углавном, како тврде, нема значајних разлика пошто се на свим пољима углавном сади индустријска паприка која даје крупне плодове, али са знатно више воде у саставу плода. Такав случај није био код индустријских сорти које су се некад гајиле у овом делу Поморавља.

Наш саговорник додаје да ће солидна понуда паприке бити само до суботе, па ако се одлучите за посету пијаци очекујте следеће цене.

‒ Цена паприке за ајвар је тренутно од 50 до 80 динара, паприка за туршију је од 60 до 80 динара, док се паприка за пуњење, бабура, продаје по цени од 80 динара. Цена карфиола је пала за два-три дана, и достигао је цену од 180 на 100 динара, купус је тренутно 30 до 40 динара, шаргарепа је од 60 до 70 динара, парадајз је тренутна од 40 до 60 динара, краставчићи мали за у тегле цена им је од 80 до 100 динара, тиквица између 40 и 50 динара, кромпир је 30 динара, грожђе је од 80 до 100, празилук је између 30 и 40 динара, бели лук је негде око 300 динара, а црни лук је 60 динара ‒ поручује Динић када је у питању пијачни барометар. 

Pijaca

По тврдњама нашег саговорника места има довољно, осим суботом. Али већ и у овај суботи што је прошла, смањио се број људи са села који доносе робу.

‒ Остали су само накупци и нешто људи са села. Тако да места, слободних тезги, има довољно и ко хоће може да дође да постави своју робу и да продаје ‒ закључује Динић. 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + eighteen =