Јесен стиже на пијаци, а са њом и миришљаве дуње

Један од симбола доласка јесени је и појава свежих плодова дуња на пијачним тезгама. Скоро да нема особе средњег и старијег доба да се није сусрео са реченицом да је јесен доба најлепших боја које природа слика, а мирис дуња на ормарима и огањ камина употпуњују слику јесење идиле.

Дуња је типично јесење воће познато по својој ароми, лековитости и употреби у исхрани. Сазрева од октобра до децембра и може се користити на разне начине, попут прављења чајева, сирупа, пекмеза, или као додатак јелима, а такође је позната и по благотворном дејству на здравље.

Грађани који не могу да одоле носталгичним временима, када је мирис дуње био симбол дома и завичајне топлине, а љубитељи су и неких од производа насталих прерадом дуње, ових дана могу лепе и миришљаве плодове овог воћа да набаве на тезгама алексиначке Зелене пијаце по цени од 250 динара за килограм.

Ту је још једно сезонско воће – грожђе, које се нуди по цени од 130 до 200 динара за килограм. Јесен је време када стиже и овогодишњи род јабука каснијих сорти. И њих има на градској пијаци, а ми смо нашли робу из воћњака из Крупца, и за килограм издвојили 150 динара, руководећи се паролом „локално је најбоље, купујмо од прозвођача које познајемо”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *