Aleksinačka mačka sa devet života

Građani koji su se oko podneva našli u glavnoj aleksinačkoj ulici i stanari u okolnim zgradama mogli su da gledaju jedan zanimljiv pokušaj ljubitelja životinja da pomognu mački. Već duže vreme u glavnoj ulici Knjaza Miloša, na četvrtom spratu zgrade pored biblioteke, na simsu,  našla se jedna mačka. Nejasno je kako se ona tu zatekla, a i sama je izgledami zaboravila put kojim je stigla i sebe dovela u nezgodnu situaciju. Mnogi naši sugrađani su se zabrinuli da desetodnevni boravak životinje na ograničenom i skučenom prostoru joj ne naškodi, pa su inicirali akciju spasavanja.

Da li iz tehničkih razloga ili nekih drugih, na terenu nije bilo ekipa javnih službi ili preduzeća koje imaju opremu za „visinske” akcije, te je čast i obaveza pripala jednom mladiću koji očito ima alpinističke sklonosti. I dok je on savladavao nekoliko krovova, napetost među posmatračima i učesnicima ovog poduhvata je rasla. Pojedinci su spremili i ćebad koju bi razvukli u lovu na macu, ako bi akcija krenula neželjenim tokom.

Kao i dole na ulici, i u redakciji na petom spratu je počelo nagađanje oko uspešnosti akcije. Neki, poput pisca ovih redova, prognozirali su sa zebnjom da će mačka, bežeći od spasioca, da skoči i da će tom prilikom da nastrada.

I nešto slično se desilo. Kada je mladić došao na mesto gde je maca boravila, ona je otišla na drugu stranu. Uporno moljakanje i dozivanje nije pomoglo. Uplašena mačka je u jednom trenutku bila neoprezna, okliznula se i poletela prema trotoaru. Pokušaj hvatanje ćebetom je propao. Mačka pada na beton, ali istog trenutka ustaje i napušta mesto događaja. Na veliko iznenađenje, ali i sreću prisutnih, životinja je preživela.

E, tu smo se prešli i naš strah je bio neopravdan. Kao da smo zaboravili one izreke poput, „mačka se uvek dočeka na noge” i da „mačka ima devet života”. Ova aleksinačka mačka nas je podsetila na te izreke. Iskreno se nadamo da ni kasnije neće imati posledice od ovog pada.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 + nine =