Алексиначка мачка са девет живота

Грађани који су се око поднева нашли у главној алексиначкој улици и станари у околним зградама могли су да гледају један занимљив покушај љубитеља животиња да помогну мачки. Већ дуже време у главној улици Књаза Милоша, на четвртом спрату зграде поред библиотеке, на симсу,  нашла се једна мачка. Нејасно је како се она ту затекла, а и сама је изгледами заборавила пут којим је стигла и себе довела у незгодну ситуацију. Многи наши суграђани су се забринули да десетодневни боравак животиње на ограниченом и скученом простору јој не нашкоди, па су иницирали акцију спасавања.

Да ли из техничких разлога или неких других, на терену није било екипа јавних служби или предузећа које имају опрему за „висинске” акције, те је част и обавеза припала једном младићу који очито има алпинистичке склоности. И док је он савладавао неколико кровова, напетост међу посматрачима и учесницима овог подухвата је расла. Појединци су спремили и ћебад коју би развукли у лову на мацу, ако би акција кренула нежељеним током.

Као и доле на улици, и у редакцији на петом спрату је почело нагађање око успешности акције. Неки, попут писца ових редова, прогнозирали су са зебњом да ће мачка, бежећи од спасиоца, да скочи и да ће том приликом да настрада.

И нешто слично се десило. Када је младић дошао на место где је маца боравила, она је отишла на другу страну. Упорно мољакање и дозивање није помогло. Уплашена мачка је у једном тренутку била неопрезна, оклизнула се и полетела према тротоару. Покушај хватање ћебетом је пропао. Мачка пада на бетон, али истог тренутка устаје и напушта место догађаја. На велико изненађење, али и срећу присутних, животиња је преживела.

Е, ту смо се прешли и наш страх је био неоправдан. Као да смо заборавили оне изреке попут, „мачка се увек дочека на ноге” и да „мачка има девет живота”. Ова алексиначка мачка нас је подсетила на те изреке. Искрено се надамо да ни касније неће имати последице од овог пада.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × four =