pijaca-zitkovac

Struju trošilo „Pomoravlje“, a EPS hoće da opština plati !

Iako je potpuno renovirana pre više od godinu dana, žitkovačka zelena pijaca još uvek nije otvorila svoje kapije prodavcima poljoprivrednih proizvoda i kupcima. Razlog – pokušaj Elektrodistribucije da naplati dug za utrošenu električnu energiju koji je napravila davno ugašena Zemljoradnička zadruga „Pomoravlje“. EPS zahteva od lokalne samouprave da izmiri taj dug iako ona nije pravni naslednik te zemljoradničke zadruge. Opštinski navodni greh je u tome što je zemljište u njenom vlasništvu koristila zadruga „Pomoravlje“. S druge strane lokalna samouprava ne može ni po jednom osnovu da plati pomenuti dug i ne preostaje joj ništa drugo nego da otvoreni deo pijace stavi u funkcij,u kako se poljoprivredni proizvodi i dalje ne bi prodavali na trotoaru.

Sa ciljem da se obezbede bolji uslovi kako prodavcima poljoprivrednih proizvoda tako i kupcima, odnosno meštanima Žitkovca i okolnih naselja, lokalna samouprava u Aleksincu je finansirala kompletno renoviranje žitkovačke zelene pijace. Ova pijaca sa dugom tradicijom sada je natkrivena i ograđena, postavljene su nove tezge, urađen je mokri čvor i ono što se godinama priželjkivalo, izgrađena je prostorija za prodaju mleka i mlečnih proizvoda. Međutim, već više od godinu dana, pijaca ne otvara kapiju prodavcima i kupcima što je bilo više nego dovoljno da se u Žitkovcu ispredaju priče, odnosno razlozi zbog kojih se pijaca još uvek ne otvara. A jedini pravi razlog je taj što Elektrodistribucija i pored plaćenog priključka neće da izvrši priključenje pijace na električnu mrežu zbog prethodnog duga od oko milion i sto hiljada dinara koji je iza sebe ostavila, sada nepostojeća Zemljoradnička zadruga „Pomoravlje“ čiji se nekadašnji objekat nalazio uz samu pijacu.
 – Elektrodistribucija smatra da Opština Aleksinac kao vlasnik zemljišta na kome se nalazio objekat „Pomoravlja“ treba da nasledi taj dug za struju – kaže predsednik Opštine, Nenad Stanković i naglašava da lokalna samouprava takvu fakturu ne može da plati, jer nije naslovljena ni na mesnu zajednicu Žitkovac niti na opštinu Aleksinac, već na Zemljoradničku zadrugu „Pomoravlje“ koja je ugašena stečajem.

Ostaje pitanje zašto se u stečajnom postupku Elektrodistribucija kao poverilac nije pojavila sa svojim potraživanjima prema „Pomoravlju“ koje je za svoje poslovanje odgovaralo svojom, a ne tuđom imovinom. Taj poslovni rizik EPS nije realizovao i predsednik Stanković decidirano kaže, da opština i da želi, po zakonu ne može da plati dug nekadašnje Zemljoradničke zadruge. Po njemu, nameću se i druga pitanja. Ko zapravo duguje? Da li se dug vodi na brojilo koje je napravilo dug, da li se dug vodi na pravno ili fizičko lice na koje se vodi brojilo i kome je odobren priključak ili se dug vodi prema onome ko je vlasnik objekta ili prema onome ko je vlasnik zemljišta?

– Od te četiri varijante, EPS uvek bira onu gde može da naplati dug – kaže predsednik Stanković i još jednom podvlači da lokalna samouprava ne može da plati dugovanja bivše zemljoradničke zadruge.

Po njemu, do rešenja se može doći vrlo brzo, a to je, da Elektrodistribucija uvidi propuste koje je sama načinila u procesu naplate tog duga i priključi žitkovačku pijacu na električnu mrežu, čime bi, smatra Stanković, dobila novog i odgovornog korisnika koji će svoje obaveze redovno da izmiruje. Bez obzira da li je to lokalna samouprava, mesna zajednica ili komunalno preduzeće koje može upravljati tom pijacom.

– Ako to Elektrodistribucija ne učini, ne preostaje nam ništa drugo nego da otvoreni deo pijace stavimo u funkciju, jer i stara pijaca je bila bez električne energije, a da još uvek ne koristimo prostoriju za prodaju mleka i sira – smatra predsednik Nenad Stanković i ističe da je bolje da se proizvodi prodaju u prostoru pijace nego na trotoaru kako se to čini godinu dana unazad.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − 13 =