Malina 3

Savet stručnjaka: Uklanjanje mladih izdanaka maline

Nakon izbora jednogodišnjih izdanaka za rod, njihovog vezivanja i skraćivanja, u zasadima maline je važna mera i uklanjanje prvih serija mladih izdanaka. Izdanci se uklanjaju u tri-četiri navrata i to od početka kretanja maline do kraja maja, odnosno u periodu kada ovi izdanci masovno izbijaju i intenzivno rastu.

Malina 1 Intenzivni porast „prevremenih” izdanaka maline utiče na samo cvetanje, zametanje i sazrevanje plodova, ali i diferencijaciju cvetnih pupoljaka za narednu godinu. Ne sme se dozvoliti da oni prerastu visinu 10 do 15 cm, kako ne bi došlo do odrvenjavanja njihovog bazalnog dela, a samim tim i težeg uklanjanja. Njihovo eliminisanje iz zasada može se obaviti mehaničkim putem i primenom herbicida.

Malina 2 Okopavanje i odsecanje izdanaka do zemlje je najbolji način jer se, osim uklanjanja prve serije izdanaka i suzbijanja korova, okopavanjem razbija pokorica u malinjaku. Važno je obaviti zakidanje ovakvih izdanaka do same zemlje, jer će se, u protivnom, iz ostavljenog dela izdanka razviti prevremene grančice, čime se bespotrebno troši vlaga i hranljive materije. Te grančice su često i zaražene gljivičnim patogenima, čime su direktni izvor infekcije novim, mladim izdancima. Okopavanje treba obavljati pažljivo da se ne oštete rodni izdanci, a mlade izdanke koji izbiju u blizini rodnih treba zakinuti rukom.

Malina 4 Uklanjanje novih izdanaka primenom hemijskih preparata kombinuje se sa suzbijanjem korovskih biljaka. U ovu svrhu koriste se kontaktni herbicidi koji, osim korova, uništavaju i mlade izdanke maline. S herbicidima treba pažljivo postupati da se ne oštete rodne grančice.

U zasadima maline koji su posađeni ove godine novi izdanci se ne uklanjaju nego se, kada počnu da izbijaju na površinu, do zemlje uklanja ostatak posađenog izdanka. Korovske biljke oko mladih izdanaka treba opleviti i pažljivo okopati sa više strana.

U zasadima remotantnih (dvorodnih) sorata maline novi izdanci se ne uklanjaju već se ručno proređuju na mestima gde je gust sklop. Izdanke treba prorediti kada porastu 20 do 30 cm i ostaviti 10 do 12 pravilno raspoređenih izdanaka po kvadratnom metru.

Tanja Živković, PSSS Niš

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 5 =