Nove aktivnosti na zaštiti “dece ulice”

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je još 2014. godine izdalo nalog svim Centrima za socijalni rad u Republici Srbiji koji je imao za cilj intenziviranje aktivnosti sistema socijalne zaštite u reagovanju na pojavu „Dece ulice“, odnosno nasilja i zloupotrebe dece koja žive i rade na ulici i bave se prosjačenjem, pranjem vetrobranskih stakala, skupljanjem sekundarnih sirovina iz kontejnera za odnošenje odpada, prodajom cveća u kasnim noćnim satima i slično.

U ovom periodu ponovo je izdat nalog centrima za socijalni rad da, u roku od 15 dana od dana dobijanja naloga, organizuju sastanak sa policijskim upravama u lokalnoj samoupravi i upoznaju ih sa sadržajem zahteva.

Kako saznajemo u aleksinačkom Centru za socijalni rad, nakon dobijanja dopisa ministarstva, organizovan je sastanak sa predstavnicima Policijske stanice Aleksnac, a njemu su prisustvovali zaposleni u Službi za zaštitu dece i mladih, supervizori i pravnici zaposleni u centru.

Takođe, sa ovim aktivnostima upoznati su i predstavnici romskih naselja koja se nalaze na teritoriji naše opštine i pojašnjeno im je koja su ovlašćenja i načini postupanja policije i Centra za socijalni rad u slučajevima nasilja nad decom i njihove zloupotrebe, kao i kakva je krivično-pravna odgovornost roditelja u otkrivenim slučajevima, napominje direktorka Centra za socijalni rad u Aleksincu Jasna Nikolić.

– Bili smo i na terenu i obišli smo romsko naselje u selu Prćilovica, odakle je centar u ranijem periodu imao u evidenciji navedene slučajeve. Obavili smo razgovor sa stanovnicima tog naselja i upoznali ih sa načinima postupanja i posledicama koje se odnose na roditelje, staratelje i lica kod kojih se zateknu ‘deca ulice’ u tom momentu – objašnjava Nikolićeva.

Ona je dodala da su predstavnici PS Aleksinac u više navrata obišli bašte kafića u glavnoj ulici, plato oko gradske fontane i druga mesta na kojima su se ranije skupljala deca prosjaci. O svim ovim aktivnostima biće obavešten i Mobilni tim za socijalnu inkluziju Roma, kao i sami građani kroz redovan rad Centra za socijalni rad, ali i preko tribina, propagandnog materijala, medija.

Akcija „Deca ulice“ sprovodi se sa ciljem celovite i kontinuirane saradnje na otkrivanju slučajeva nasilja nad decom, zlostavljanja i zloupotrebe dece koja žive i rade na ulici. U svakom otkrivenom slučaju dete će biti oduzeto od roditelja ili staratelja, a protiv njih će biti sproveden postupak lišavanja roditeljskog prava.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 4 =