Za novorođenčad po 20 hiljda dinara od lokalne samouprave

Danas održana sednica opštinske skupštine trajala je svega tridesetak minuta jer su na dnevnom redu bile samo dve tačke. Prva, zbog koje je sednica i sazvana odnosila se na razmatranje Predloga Odluke o finansijskoj podršci porodicama sa decom na teritoriji opštine Aleksinac, a koja se usklađuje sa Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom koji je stupio na snagu 1. jula ove godine.

Dragan Jovanović
načelnik Dragan Jovanović

Predlogom ove odluke, kako je obrazložio načelnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti Dragan Jovanović, definišu se pojmovi porodice, zajedničkog domaćinstva i redosled rađanja dece, a nakon toga se bliže propisuju uslovi za ostvarivanje utvrđenih prava. Odlukom je utvrđeno pravo na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dete u visini od 20 hiljada dinara.

Pravo na ovu pomoć ostvaruje majka za svako novorođeno dete ako najmanje šest meseci pre rođenja deteta ima prebivalište na teritoriji Opštine, odnosno boravište ako je izbeglica ili raseljeno lice sa teritorije Kosova i Metohije.

Skupština

Za prvo dete rođeno u novoj godini u Opštoj bolnici Aleksinac predviđena je jednokratna pomoć u visini od 50 hiljada dinara bez obzira gde majka deteta ima prebivalište. Takođe, ovom odlukom utvrđeno je i pravo na naknadu i regresiranje troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi „Lane”.

Ivan Dimić
Ivan Dimić

Predlog ove odluke je usvojen bez rasprave.

Diskutujući o drugoj tački dnevnog reda koja je bila posvećena odborničkim pitanjima, odbornik iz redova DSS-a Ivan Dimić je rekao da nije zadovoljan dobijenim odgovorima, koji kako je napomenuo, ili nisu odgovori ili su dati polovično i da nije zadovoljan kako se vlast odnosi prema odborničkim pitanjima.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × 1 =