Prosavus

Veče srpsko – slovenačkog prijateljstva

Velika scena Doma kulture u Aleksincu u petak naveče impozantno je izgledala kada su se na njoj pojavila dva aleksinačka i jedan slovenački hor. Članovi ovih triju ansambala zajedničkim snagama otpevali su nekoliko numera među kojima je bilo i Mokranjčevih dela. Publika je oduševljeno pozdravila ovakav nastup domaćih horova „Šumatovaca” i „Pevnice”, kao i gostujućeg „Prosavusa”.

Svi učesnici ovog vrsnog spektakla bili su prezadovoljni nastupom, što je potvrdila i Marija Zovko, dirigent Mešovitog hora „Šumatovac”.

Hor Šumatovac
Mešoviti hor “Šumatovac”

‒ Zajedničko pevanje je bilo za pamćenje, svaki put kada imamo priliku da pevamo sa nekim drugim horom to je zaista uživanje i za pevače i za dirigente jer razmenjujemo iskustva. Onda se ta radost muziciranja širi, što nas je više onda je lepši i puniji zvuk, a to prija svakom, i dirigentu i pevačima kada je ansambl veći ‒ kaže Zovko.

Hor Prosavus
Mešoviti hor “Prosavus”

Mešoviti hor „Prosavus” okuplja pevače iz celog regiona Zasavje i nastavlja tradiciju brojnih lokalnih ansambala koji su kroz više decenija radili u ovom delu Slovenije. Hor okuplja oko 40-ak članova iz Zagorja ob Savi, Trbovlja i Hrasnika. Naša sagovornica je izrazila divljenje slogom i umećem ove družine.

‒ Ja se divim ovom horu, odličan je, poseduje čist zvuk, program je raznovrstan, od onih renesansnih do savremenih, popularnih kompozicija. Za svaku pohvalu je što su ljudi iz tri grada uspeli da se spoje i da naprave jedan kvalitetan i reprezentativan ansambl od četrdesetak ljudi, što je za nas pojam ‒ kaže dirigentica Marija Zovko i dodaje da bi i mi trebalo da sledimo takvu praksu. 

Pevnica
Hor “Pevnica”

Mala senka na ovaj prelepi događaj možda je pala zbog publike. Bila je malobrojna, ali je bilo primetno da je dobar poznavalac horske muzike i da zna na pravi način da nagradi izvođače. To su nam priznali i sami učesnici. U nastavku večeri u Domu omladine, uz prigodan koktel, nastavljeno je druženje horova uz bezbroj popularnih pesama, kako srpskih, tako i slovenačkih. Očito da ovi horovi imaju šta da pokažu u muzičkom smislu, ali i u širenju kulture sredina iz kojih dolaze, pa je za očekivanje da ih još koji put, bilo u Aleksincu ili na drugim mestima, susretnemo na zajedničkom nastupu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − 7 =