raspust za dž

Aleksinčani brinu o tradiciji

U okviru aktuelnog programa pod nazivom „Raspust za dž”, koji organizuju Centar za kulturu i umetnost i biblioteka „Vuk Karadžić”, danas je održana radionica posvećena srpskim narodnim instrumentima. O fruli, gajdama, guslama i goču, mališanima je govorio pesnik i najpoznatiji čuvar zavičajnog govora, Vlasta Cenić. On je kroz priču i svoje pesme deci približio ne samo pomenute instrumente, već i srpsku tradiciju.

Vlasta Cenić
Vlasta Cenić

Drago mi je da Aleksinčani brinu o tradiciji. Veoma je važno dečici ukazati na vrednost očuvanja onog našeg tradicionalnog, što u muzici, što u oblačenju, što u govoru, što u razmišljanju. Srpska tradicija je jedno veliko bogatstvo, na koje smo, mislim, malo zaboravili i ovo je pravo vreme da se na sve te vrednosti podsetimo. Ja imam sreću da pričam o instrumentima koji ne smeju pasti u zaborav. Ovo je ono što smo mi, ovo su naši koreni, ovo je ono iz čega smo proizašli. Mnoga deca nisu videla gusle, a ako si ih i videla nisu znala šta sve one znače – rekao je Vlasta Cenić i ovakav sadržaj za đake tokom zimskog raspusta, ocenio najvišom ocenom.

Nakon druženja sa pesnikom, mališani su u biblioteci prisustvovali i radionici kaligrafije koja je sastavni deo ovogodišnjeg „Raspusta za dž”.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 1 =