Уручене награде победницима конкурса „Знамените Алексинчанке и Алексинчани”

Након што је завршен конкурс овдашње Библиотеке, који је још једном за циљ имао промовисање знања о историји завичаја и знаменитим личностима овог краја, синоћ су уручене и награде за најуспешније радове. Завичајно одељење Библиотеке „Вук Караџић” Алексинац одржало је синоћ свечану поделу награда и захвалница свим учесницима у пројекту „Знамените Алексинчанке и Алексинчани”.

Теме за овогодишњи конкурс биле су у две категорије, за средње школе – чувени психолог, доктор и професор Борислав Стевановић и за основне школе – књижевница и професорка књижевности, Полексија Стошић Димитријевић.

У конкуренцији основаца прва је Лена Стефановић из ОШ „Љупче Николић”, друго место припало је Кости Стошић из школе „Јован Јовановић Змај” са Алексиначког Рудника, док је трећа Даница Миладиновић, ученица алексиначке Основне школе „Вожд Карађорђе”. 

Рад Јане Стошић из Алексиначке гимназије је најбољи у конкуренцији средњих школа, док је друга Ана Милчић, такође гимназијалка. Трећа награда иде у Техничку школу „Прота Стеван Димитријевић” и то у руке Марије Латински.

Првопласиранима је ове године уручен по лаптоп, другопласиранима таблет, док је за треће место додељен мобилни телефон. Иначе, за све учеснике конкурса Библиотека „Вук Караџић” организоваће излет до Горњег Адровца.

О животу и раду професора др Борислава Стевановића, који је био један од три декана београдског филозофског факултета пореклом из Алексинца, говорио је професор др Жељко Младеновић.

 


Борислав Стевановић 

Борислав Стевановић, истакнути српски психолог, рођен је у Алексинцу 1891. године. Школовао се у родном Алексинцу, Нишу, Београду и Лондону. Заслужан је за развој емпиријске научне психологије у Србији, формирање низа психолошких дисциплина, а његов научни рад допринео је и примени психологије у индустрији, армији, педагогији и васпитању. Био је декан Филозофског факултета у Београду, председник Научног савета првог института за психологију у Србији и председник Удружења психолога Југославије, као и редовни члан САНУ. Друштво психолога Србије данас додељује награду са његовим именом „Др Борислав Стевановићˮ.


Полексија Стошић Димитријевић

Ове године навршава се 120 година од рођења српске књижевнице Полексије Стошић Димитријевић. Рођена је у Алексинцу 1903, као кћи државног саветника Тодора Стошића и Наталије, ћерке политичара Љубе Дидића. Школовала се у Алексинцу, Нишу и Београду. Радила је као професор књижевности у београдским гимназијама, а са неколико колега покренула је књижевна посела. Писала је приповетке, песме, чланке из политичке и културне историје. Сарађивала је са Политиком, НИН-ом, Летописом Матице српске… „Удаја Петријеˮ, „Посела у старом Београдуˮ, „Жене династије Обреновићˮ нека су од дела ове алексиначке књижевнице.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 5 =