raspust za dž

Алексинчани брину о традицији

У оквиру актуелног програма под називом „Распуст за џ”, који организују Центар за културу и уметност и библиотека „Вук Караџић”, данас је одржана радионица посвећена српским народним инструментима. О фрули, гајдама, гуслама и гочу, малишанима је говорио песник и најпознатији чувар завичајног говора, Власта Ценић. Он је кроз причу и своје песме деци приближио не само поменуте инструменте, већ и српску традицију.

Vlasta Cenić
Власта Ценић

Драго ми је да Алексинчани брину о традицији. Веома је важно дечици указати на вредност очувања оног нашег традиционалног, што у музици, што у облачењу, што у говору, што у размишљању. Српска традиција је једно велико богатство, на које смо, мислим, мало заборавили и ово је право време да се на све те вредности подсетимо. Ја имам срећу да причам о инструментима који не смеју пасти у заборав. Ово је оно што смо ми, ово су наши корени, ово је оно из чега смо произашли. Многа деца нису видела гусле, а ако си их и видела нису знала шта све оне значе – рекао је Власта Ценић и овакав садржај за ђаке током зимског распуста, оценио највишом оценом.

Након дружења са песником, малишани су у библиотеци присуствовали и радионици калиграфије која је саставни део овогодишњег „Распуста за џ”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + seven =