Deponije

Uskoro uklanjanje divljih deponija

Više meštana Aleksinačkog Rudnika u nekoliko mejla nam je ukazalo na probleme koje imaju sa deponijama u tom naselju. Oni kažu da su porodice koje sakupljaju sekundarne sirovine napravile veliku deponiju otpada, a na njoj su se pojavili zmije i pacovi. Posebno je teška situacija kada vetar duva i raznosi otpad na sve strane. Prema njihovim rečima, sve se to dešava na dva metra od vodovodnih cevi koje snabdevaju vodom obližnju ambulantu i osnovnu školu. Ovi građani su i uslikali pomenutu deponiju u ulici Božanić Stanić.

Zbog toga smo kontaktirali odgovorne ljude u JKP „Komunalne usluge”, gde nam je rečeno da su dobili nalog od osnivača opštine Aleksinac da od naredne sedmice počnu sa uklanjanjem divljih deponija.

‒ Čistićemo divlje deponije u naseljima gde ima organizovanog prikupljanja smeća, što smo radili i pre dve godine ‒ kaže Budimir Marković, direktor JKP „Komunalne usluge”, i iznosi podatak da takvih deponija ima 50-ak.

Naš sagovornik kaže da je najveći problem što neodgovorni građani otpad ne odlažu na mesto koje je za to predviđeno, već gde njima odgovara. Prethodno čišćenje divljih deponija opštinski budžet, odnosno građane naše opštine, koštalo je oko pet miliona dinara.

Loša stvar je što će i ovoga puta pojedinci koji stvaraju te divlje deponije i zagađuju životnu sredinu proći bez kazne. Po jednima opština Aleksinac nema dovoljno komunalnih inspektora, drugi pak kažu da je teško dokazati počinioca prekršaja, a sasvim je sigurno da se i ova oblast može urediti uz dobru volju svih nas, a naročito onih koji kreiraju društvene tokove. Ne treba daleko baciti pogled, pozitivan primer u toj oblasti je opština Ražanj.

Da su komunalne teme značajne za građane pokazuju njihovi mejlovi kojim su nam ukazali da prilikom pražnjenja ostaje otpad oko kontejnera, tečni otpad se cedi na javnim površinama i njega niko naknadno ne uklanja. Sve smo to predočili prvom čoveku aleksinačkih komunalaca koji je obećao da će reagovati na sve primedbe koje unapređuju poslovanje ovog preduzeća i pokušati da poboljša pružanje komunalnih usluga.

DeponijeDeponijeDeponije

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 + 11 =