Deponije

Ускоро уклањање дивљих депонија

Више мештана Алексиначког Рудника у неколико мејла нам је указало на проблеме које имају са депонијама у том насељу. Они кажу да су породице које сакупљају секундарне сировине направиле велику депонију отпада, а на њој су се појавили змије и пацови. Посебно је тешка ситуација када ветар дува и разноси отпад на све стране. Према њиховим речима, све се то дешава на два метра од водоводних цеви које снабдевају водом оближњу амбуланту и основну школу. Ови грађани су и усликали поменуту депонију у улици Божанић Станић.

Због тога смо контактирали одговорне људе у ЈКП „Комуналне услуге”, где нам је речено да су добили налог од оснивача општине Алексинац да од наредне седмице почну са уклањањем дивљих депонија.

‒ Чистићемо дивље депоније у насељима где има организованог прикупљања смећа, што смо радили и пре две године ‒ каже Будимир Марковић, директор ЈКП „Комуналне услуге”, и износи податак да таквих депонија има 50-ак.

Наш саговорник каже да је највећи проблем што неодговорни грађани отпад не одлажу на место које је за то предвиђено, већ где њима одговара. Претходно чишћење дивљих депонија општински буџет, односно грађане наше општине, коштало је око пет милиона динара.

Лоша ствар је што ће и овога пута појединци који стварају те дивље депоније и загађују животну средину проћи без казне. По једнима општина Алексинац нема довољно комуналних инспектора, други пак кажу да је тешко доказати починиоца прекршаја, а сасвим је сигурно да се и ова област може уредити уз добру вољу свих нас, а нарочито оних који креирају друштвене токове. Не треба далеко бацити поглед, позитиван пример у тој области је општина Ражањ.

Да су комуналне теме значајне за грађане показују њихови мејлови којим су нам указали да приликом пражњења остаје отпад око контејнера, течни отпад се цеди на јавним површинама и њега нико накнадно не уклања. Све смо то предочили првом човеку алексиначких комуналаца који је обећао да ће реаговати на све примедбе које унапређују пословање овог предузећа и покушати да побољша пружање комуналних услуга.

Deponije Deponije Deponije

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × five =