Јабуке у вис за крај

Спуштањем заставе и симболичним бацањем јабука у вис, на Копаонику је означен завршетак еколошке омладинске акције ЕКО ОРА „Копаоник 2018”, на којој је учествовало тридесеттроје младих из свих крајева Србије, међу којима је било и троје Алексинчана.

Акција је трајала четири дана – од четвртка до недеље, а цео пројекат је конципиран по угледу на некадашње радне акције, али са измењеним садржајем и мисијом. Осим пошумљавања ове вероватно најлепше српске планине, учесници акције су имали и богат програм друштвених активности (како се то некада називало). Ради се, у ствари, о радионицама у којима су акцијаши могли да уче или обнављају знања и вештине из екологије, комуникације, јавног заступања еколошких интереса у локалној заједници, зелене економије и др., а све са циљем да у сопственој локалној заједници буду покретачи еколошких и других активности од јавног интереса.

– Поздрављам све акцијаше из Алексинца и околине и захваљујем Клубу бригадира ‘О рук генерација’ који нам је указао поверење и послало троје младих да учествују на акцији. Из анкете коју смо радили закључили смо да су сви акцијаши апсолутно задовољни реализованим активностима и да желе поново да дођу на акцију. Надам се да ћемо и наредне године за организовање акције имати подршку Министарства заштите животне средине, као и и Министарства за омладину и спорт јер смо ми, поред осталог, и удружење које је регистровано за рад са младима – каже координатор ЕКО ОРА „Копаоник 2018”, Драгана Андрић.

Акцију је организовао Савеза удружења учесника омладинских радних акција Србије (СОРАС), уз подршку Министарства заштите животне средине и у сарадњи са Јавним предузећем „Национални парк Копаоник” и Феријалним и хостелским савезом Србије.


Ученици Алексиначке гимазије: Михајло, Ана и Филип

„Боје” нашег града и општине на ЕКО ОРА „Копаоник 2018” бранили су ученици Алексиначке гимназије: Филип Марковић, Ана Стаменковић и Михајло Поповић, а сем њих на акцији је учествовало још 30 младих од 14 до 18 година из Београда (Звездара и Чукарица), Ваљева, Крагујевца, Смедеревске Паланке, Врчина, Зрењанина, Пирота, Крушевца, Пожаревца, Трстеника, Горњег Милановца и Кикинде, као и деца са КиМ из Лепосавића (Лешак).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 2 =