Sednica SO: Odbornici o prihodima i rashodima u opštinskoj kasi

Potvrđivanjem mandata odbornicima koji su u skupštinske klupe zamenili svoje partijske kolega imenovane i izabrane u izvršnu vlast počela je današnja, treća po redu u ovom sazivu, sednica Skupštine opštine Aleksinac. Novi odbornici su Gordana Vasiljević iz Vukašinovca i Miloš Marković iz Draževca sa izborne liste koju predvodi Srpska napredna stranka i Aleksandar Zemljak sa Aleksinačkog Rudnika i Marjan Rakić iz Aleksinca predstavnici izborne liste Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija.

Odbornici su većinom glasova usvojili završni račun budžeta za prošlu godinu po kome je u opštinskoj kasi prihodovano oko milijardu i 296 miliona i 500 hiljada dinara, a iz nje potrošeno blizu milijardu 436 miliona i 600 hiljada dinara. Budžetski deficit od preko 140 miliona dinara je pokriven od dela neraspoređenih viškova iz prethodnih godina. Vanja Stamenković iz Odeljenja za finansije, obrazlažući završni račun, rekla je da je budžet za 2019. realno planiran i da je realizovan sa skoro 98 odsto.

Opozicioni odbornik Ivan Dimić, komentarišući završni račun, izneo je nekoliko primedbi poput toga da se malo ulagalo u eksproprijaciju zemljišta koje bi služilo za realizaciju određenih aktivnosti u interesu građana, poput izgradnje bazena i dovođenja novih investitora. Po njegovom mišljenju iz budžeta su finansirani projekti koji su nekome bili bitni a ne oni koji su strategijom predviđeni.

Predstavnici naroda usvojili su i Izveštaj o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima u prvoj polovini 2020. godini. Očekivano, prihodi su niži od planiranih i u ovom periodu u opštinsku kasu pristiglo je oko 570 miliona i 150 hiljada dinara što je oko 43 odsto planiranih prihoda za celu godinu. Najveći „podbačaj” je kod poreza na zarade gde je ostvarenje planiranog godišnjeg prihoda oko 39 odsto. U prvih šest meseci iz budžeta su finansirane aktivnosti u vrednosti od oko 510 miliona i 450 hiljada dinara ili sa oko 36,5 odsto planiranih godišnjih rashoda. Trošilo se prevashodno za zarade i za aktivnosti u borbi na sprečavanju širenja virusa korona. Drugi izdaci su bili svedeni na nužnu meru. Dobra strana ovogodišnjeg budžeta je i ta što on kreditno nije zadužen.

Na današnjoj sednici Skupštine opštine Aleksinac usvojeni su i izveštaj o poslovanju i radu u 2019. godini javnih preduzeća i ustanova gde je osnivač lokalna samouprava. Komunalna preduzeća su prošlu godinu završila pozitivno uz dobit o čemu je ranije bila upoznata opštinska vlada. (Pogledajte:Opštinsko veće: Prva sednica novog saziva)

Kako je objasnio direktor „Vodovoda i kanalizacije” Dragiša Simić investicije ne ulaze u troškove poslovanja, pa se zbog toga javlja dobit, inače bi ovo preduzeće umesto dobiti od 24 miliona imalo gubitak od tridesetak. Ovaj računovodstveni dobitak komunalna preduzeća su usmerila na povećanje vrednosti imovine, a putari na pokrivanje gubitaka iz ranijih godina.

Odbornici su se pozitivno izjasnili i o izveštajima za 2019. godinu ustanova kulture: Biblioteke „Vuk Karadžić”, Centra za kulturu i umetnost Aleksinac i Gradskog pozorišta „Teatar 91”. Odborničku verifikaciju svog prošlogodišnjeg rada prošla je i Ustanova za odmor i rekreaciju dece „Lipovac” i finansijski deo Predškolske ustanove „Lane”.

 

Ovu sednicu obeležilo je i nekoliko zanimljivosti. U drugom delu zasedanja izostale su diskusije opozicionog odbornika Dimića, koji je izašao iz sale, pa je sednica sa preko dvadeset tačaka dnevnog reda završena za manje od dva sata. Predsedavajući, predsednik SO Aleksinac Nenad Stanković, izašavši iz sale, u jednom delu je vođenje sednice prepustio zamenici dr Tatjani Bogdanović. Stanković je ovaj čin okarakterisao kao istorijski jer je to po prvi put nakon povratka višestranačja u Srbiji da lokalnim parlamentom predsedava žena.

 

 

Jedan komentar

  1. Kada ce ulice biti asfaltirane, kao na primer potez od Hale ka Al.Rudniku? Sa obe strane tog pravca su sokaci losiji od najgoreg seoskog pravca. Kada ce biti resene ULICE , nije jedina ulica centar grada…Izdvojite malo budzeta za takve projekte, sramota bre..

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve − 11 =