Седница СО: Одборници о приходима и расходима у општинској каси

Потврђивањем мандата одборницима који су у скупштинске клупе заменили своје партијске колега именоване и изабране у извршну власт почела је данашња, трећа по реду у овом сазиву, седница Скупштине општине Алексинац. Нови одборници су Гордана Васиљевић из Вукашиновца и Милош Марковић из Дражевца са изборне листе коју предводи Српска напредна странка и Александар Земљак са Алексиначког Рудника и Марјан Ракић из Алексинца представници изборне листе Социјалистичка партија Србије-Јединствена Србија.

Одборници су већином гласова усвојили завршни рачун буџета за прошлу годину по коме је у општинској каси приходовано око милијарду и 296 милиона и 500 хиљада динара, а из ње потрошено близу милијарду 436 милиона и 600 хиљада динара. Буџетски дефицит од преко 140 милиона динара је покривен од дела нераспоређених вишкова из претходних година. Вања Стаменковић из Одељења за финансије, образлажући завршни рачун, рекла је да је буџет за 2019. реално планиран и да је реализован са скоро 98 одсто.

Опозициони одборник Иван Димић, коментаришући завршни рачун, изнео је неколико примедби попут тога да се мало улагало у експропријацију земљишта које би служило за реализацију одређених активности у интересу грађана, попут изградње базена и довођења нових инвеститора. По његовом мишљењу из буџета су финансирани пројекти који су некоме били битни а не они који су стратегијом предвиђени.

Представници народа усвојили су и Извештај о оствареним приходима и извршеним расходима у првој половини 2020. години. Очекивано, приходи су нижи од планираних и у овом периоду у општинску касу пристигло је око 570 милиона и 150 хиљада динара што је око 43 одсто планираних прихода за целу годину. Највећи „подбачај” је код пореза на зараде где је остварење планираног годишњег прихода око 39 одсто. У првих шест месеци из буџета су финансиране активности у вредности од око 510 милиона и 450 хиљада динара или са око 36,5 одсто планираних годишњих расхода. Трошило се превасходно за зараде и за активности у борби на спречавању ширења вируса корона. Други издаци су били сведени на нужну меру. Добра страна овогодишњег буџета је и та што он кредитно није задужен.

На данашњој седници Скупштине општине Алексинац усвојени су и извештај о пословању и раду у 2019. години јавних предузећа и установа где је оснивач локална самоуправа. Комунална предузећа су прошлу годину завршила позитивно уз добит о чему је раније била упозната општинска влада. (Погледајте: Општинско веће: Прва седница новог сазива)

Како је објаснио директор „Водовода и канализације” Драгиша Симић инвестиције не улазе у трошкове пословања, па се због тога јавља добит, иначе би ово предузеће уместо добити од 24 милиона имало губитак од тридесетак. Овај рачуноводствени добитак комунална предузећа су усмерила на повећање вредности имовине, а путари на покривање губитака из ранијих година.

Одборници су се позитивно изјаснили и о извештајима за 2019. годину установа културе: Библиотеке „Вук Караџић”, Центра за културу и уметност Алексинац и Градског позоришта „Театар 91”. Одборничку верификацију свог прошлогодишњег рада прошла је и Установа за одмор и рекреацију деце „Липовац” и финансијски део Предшколске установе „Лане”.

 

Ову седницу обележило је и неколико занимљивости. У другом делу заседања изостале су дискусије опозиционог одборника Димића, који је изашао из сале, па је седница са преко двадесет тачака дневног реда завршена за мање од два сата. Председавајући, председник СО Алексинац Ненад Станковић, изашавши из сале, у једном делу је вођење седнице препустио заменици др Татјани Богдановић. Станковић је овај чин окарактерисао као историјски јер је то по први пут након повратка вишестраначја у Србији да локалним парламентом председава жена.

 

 

Један коментар

  1. Kada ce ulice biti asfaltirane, kao na primer potez od Hale ka Al.Rudniku? Sa obe strane tog pravca su sokaci losiji od najgoreg seoskog pravca. Kada ce biti resene ULICE , nije jedina ulica centar grada…Izdvojite malo budzeta za takve projekte, sramota bre..

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × four =