Auto-3

„Paukˮ odmara, vozači divljaju

Svakodnevno smo svedoci ponašanja bahatih vozača koji automobile parkiraju bukvalno gde stignu, nevodeći računa da li ometaju druge učesnike, odnosno odvijanje saobraćaja. Među sve češćim takvim scenama je i ona koju je naš fotoreporter zabeležio pre neki dan u glavnoj aleksinačkoj ulici. Tada je nekoliko automobila bilo zaustavljeno van parking mesta, na kolovozu, a vozači su u većini slučajeva hladnokrvno otišli da završavaju neka svoja posla. Nisu se baš zabrinuli kako su se osećale njihove kolege, koje su morale da prođu tom ulicom kao da voze slalom, obilazeći prepreke. Za sada ova bahatost uglavnom prolazi bez sankcija. Mnogi vide rešenje u pojavljivanju pauka na ovdašnjim ulicama. A kada će on napokon biti na terenu?

Auto-1 Za sada se sa sigurnošću ne može dati odgovor na ovo pitanje. U Javno komunalnom preduzeću „Komunalne uslugeˮ kažu da su još novembra prošle godine kupili novo vozilo za uklanjanje nepropisno parkiranih automobila, koje je koštalo 15 miliona dinara.

‒ Očekujemo Odluku o javnom parkiralištu kroz koju će biti regulisano i uklanjanje nepravilno parkiranih vozila sa javnih površina – kaže Budimir Marković, direktor „Komunalnih uslugaˮ i negira glasine da je nedostatak kvalifikovanog vozača uzrok što još uvek „paukˮ nije u funkciji. 

Marković još objašnjava i da uklanjanje automobila sa javnih površina nije direktno povezano sa naplatom parkiranja. On kaže da uklanjanje automobila sa nepropisnih mesta može da počne brzo nakon usvajanje opštinske odluke, a da je za naplatu parkiranja potrebno raspisati tender što zahteva još dva dodatna meseca.

Auto-2 U opštini, pak, drugačije tumače događaje. Predočili su nam da postoji odluka o javnim parkiralištima iz 2006. godine, koja je više puta obogaćena izmenama i dopunama. Jedna od tih promena je iz 2007. kada su javna parkirališta poverena „Komunalnim uslugama” na korišćenje. Takođe i dopunom odluke o poveravanju obavljanja poslova JKP „Komunalne usluge” za 2019. godinu, ovom preduzeću dodeljeno je upravljanje javnim parkiralištima, kao naplata usluga.

Na našu opasku da postoje opštinske odluke u ovoj oblasti, prvi čovek „Komunalnih usluga” Budimir Marković kaže da su, po njegovom tumačenju, ovi dokumenti prevaziđeni i da nova skupštinska odluka treba da se zasniva na prošlogodišnjem projektu o uređivanju parkirališta, što bi značilo i jasno definisanje koja se parking mesta naplaćuju, a koja ne. Ranije opštinske odluke, po njegovom mišljenju, više su prilagođene uslovima kada je inkasant naplaćivao parking, a ne mogućnostima da se SMS porukom vrši plaćanje.

Očito da u ovom slučaju postoji razmimoilaženje u razmišljanju prilikom ocenjivanja pravnih akata i pretpostavke realnih događaja na samom terenu. Da li će zainteresovane strane sesti i dogovoriti se kako da se uredi ova oblast ili će svako da tera svoju priču dok pauk planduje neiskorišćen, a pojedini vozači divljaju?

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × two =