Veće

Општинско веће: Више пара за спорт

На данашњој седници Општинског већа доминирале су спортске теме и вансудска поравнања са грађанима које су ујели пси луталице. Изменом Одлуке којом се опредељује новац из буџета спортским колективима, појединим клубовима који су спали на нижи ранг такмичења смањена су средства, док су тимовима који су се преселили у вишу лигу повећана давања. Међу успешнима су ОФК Напредак 1929 из Алексинца, житковачка „Морава”, ОФК „Рутевац”, стонотенисерски клубови „Шуматовац” из Алексинца и „Језеро” из Бовна и наравно Кошаркашки клуб „Напредак”.

Алексиначким кошаркашима који су пласманом у прву лигу остварили историјски успех додељено је додатних пола милиона нераспоређених средстава, па ће овом колективу у овој години из буџета стићи укупно пет милиона. То је знатно мање од 13 милиона, колико износе минималне финансијске потребе за учешће у овом савезном рангу такмичења и у лиги где је Напредак једини клуб са простора Јужне и Источне Србије, као и Поморавља.

Dragan-načelnik
Начелник Драган Јовановић

Образлажући Предлог расподеле буџетских средстава намењених спорту за 2020. годину, начелник Одељења за општу управу и друштвене делатности Драган Јовановић рекао је да ће у наредној години кошаркашком клубу „Напредак” бити увећана средства за дозвољених 20 одсто, што је 5.800.000 динара. Он је још упознао већнике да кошаркаши највероватније могу да рачунају на још 2,2 милиона динара, као спортска организација од посебног значаја за општину Алексинац. У складу са таквим опредељењем већници су и изгласали Решење којим је додељен овај статус КК Напредак, што је предуслов за остваривање права из буџета. Укупно годишње за КК „Напредак” највероватније ће бити осам милиона из буџета, док пет милиона клуб ће морати да прибави од спонзора.

Што се тиче фудбалских клубова, они који се такмиче у најнижем рангу, општинској лиги, могу да рачунају у наредној години на 190 до 200 хиљада динара, учесници у окружној углавном на 390 хиљада, осим оних који имају више селекција попут „Рудара” коме је опредељено 700 хиљада. Издвајања за зонаше се крећу од 1,1 милион за „Моравицу” из Суботинца до 1,5 милиона за алексиначки „Напредак”.

У 2019. години спорт је из општинске касе финансиран са 26,5 милиона, а у наредној години биће повећана издвајања на 29 милиона. Ако се додају и средства од 2,2 милиона за спортске организације од посебног значаја онда ће из буџета за спорт бити опредељено преко 31 милион динара.

Општинско веће је дало сагласност и на вансудска поравнања са 13 грађана који на име одштете због уједа паса луталица потражују скоро пола милиона динара, односно 449.600 динара. Најнижа појединачна сума је 33.000, а највиша 43 хиљаде динара. Захтеви су стизали од грађана који имају пребивалиште у Житковцу, Лужану, Доњем Сухотну, Јасењу, Доњем Адровцу, Љуптену, Алексинцу, Прћиловици и Моравцу.

 

2 коментара

  1. Klubovi u novoj zoni centar imaju najdalje putovanje Svrljig i Brzi Brod imaju budžet milionski dali je to realno komisija koja dodeljuje sredstva koja zanimanja imaju ili se to radi nasumično bruka i sramota, budžet 1.500.000 za sezonu 18 putovanja po 10.000 i kao domaćini 18 sudije 15.000 tako da klubu ostaju sredstva oko milion dakle ima da se lepo troše. Strasno!!!!!

  2. Kako to da se nije pomenu rukometni klub Aleksinac koji ima mnogo vece uspehe od bilo kog fudbalskog kluba na teritoriji nase opstine. Treba da vas bude sramota.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 3 =