Đurđevdan „presudio” koroni

Dijagram koji prikazuje kretanje broja obolelih od korona virusa u poslednjih nekoliko dana ukazuje da je epidemiološka situacija stabilna, ali da korona virus još uvek nije napustio područje opštine Aleksinac. Naizmenično se pojavljuju dani bez novootkrivenih pacijenata ali i period kada se registruje jedna do dve osobe pozitivne na virus.

Dijagram otkrivanja novozaraženih virusom Kovid-19 po danima za Aleksinac.

Prelomni trenutak se dogodio na Đurđevdan kada je bio prvi dan bez potvrde o novozaraženom licu, odnosno svi uzorkovani su bili negativni. Pre toga, 5. maja bilo ih je 15 novoobolelih a najkritičniji je bio 19. april kada je registrovano 56 novih pacijenata. Uzrok tome je bila pojava korone u centrima za kolektivni smeštaj. U prošloj sedmici zabeležena su četiri pozitivna uzorka, a 11, 12, 14, 16. i 17. maj su bili dani bez novoobolelih. Početak ove nedelje je pokvario ove rezultate pošto je u ponedeljak,18. maja, kod dve uzorkovane osobe test pokazao pozitivan rezultat na virus korona.

Što se tiče samoizolacije i tu je dijagram u opadanju i trenutno je najmanji broj u izolaciji, 112 osoba, a najviše ih je bilo 25. aprila, 385. Aleksinački medicinski timovi i dalje rade uzorkovanja, naročito u kolektivnim centrima, što ukazuje da opasnost od virusa još uvek postoji i neophodno je pridržavati se propisanih mera kao što je nošenje maske u zatvorenom prostoru i fizička distanca. Samo te mere doprineće da dijagram obolelih na području opštine postane prava linija.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 + three =