Ђурђевдан „пресудио” корони

Дијаграм који приказује кретање броја оболелих од корона вируса у последњих неколико дана указује да је епидемиолошка ситуација стабилна, али да корона вирус још увек није напустио подручје општине Алексинац. Нaизменично се појављују дани без новооткривених пацијената али и период када се региструје једна до две особе позитивне на вирус.

Дијаграм откривања новозаражених вирусом Ковид-19 по данима за Алексинац.

Преломни тренутак се догодио на Ђурђевдан када је био први дан без потврде о новозараженом лицу, односно сви узорковани су били негативни. Пре тога, 5. маја било их је 15 новооболелих а најкритичнији је био 19. април када је регистровано 56 нових пацијената. Узрок томе је била појава короне у центрима за колективни смештај. У прошлој седмици забележена су четири позитивна узорка, а 11, 12, 14, 16. и 17. мај су били дани без новооболелих. Почетак ове недеље је покварио ове резултате пошто је у понедељак,18. маја, код две узорковане особе тест показао позитиван резултат на вирус корона.

Што се тиче самоизолације и ту је дијаграм у опадању и тренутно је најмањи број у изолацији, 112 особа, а највише их је било 25. априла, 385. Алексиначки медицински тимови и даље раде узорковања, нарочито у колективним центрима, што указује да опасност од вируса још увек постоји и неопходно је придржавати се прописаних мера као што је ношење маске у затвореном простору и физичка дистанца. Само те мере допринеће да дијаграм оболелих на подручју општине постане права линија.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 15 =