У синоћном невремену страдала поједина села

У више наврата јако невреме праћено градом погодило је синоћ и ноћас делове општине Алексинац. Општи је утисак да је противградна одбрана одрадила доста добро свој посао па према подацима са терена, избегнуто је масовно страдање усева на великим површинама. Ситан град кроз кишу падао је претежно у централном и подјастребачком делу општине, са местимично јачим ударима у појединим насељима или деловима катастарских општинама.

Према информацијама добијених од пољопривредника са којима смо контактирали, највише штете град је начинио на усевима у атарима Моравца и Алексиначког Бујмира. У делу моравачког атара штета од града величине јајета који је падао десетак минута је на купусу стопостотна, док је на стрним усевима од 30 до 40%. Овом приликом усеви кукуруза нису много штетили. Овај облак је десетковао усеве и у делу атара Алексиначког Бујмира, где је према подацима са терена највише страдало воће.

Према подацима о количини падавина Републичког хидрометеоролошког завода, према свему судећи, центара невремена је прошао средином општине, односно пратио је Мораву. Највиши ниво падавина је измерен јутрос на мерном месту у Глоговици где је забележено 27 литра воде по метру квадратном, а затим следи Моравац са скоро 21 литром кише. На рубним подручјима општине је пало скоро три пута мање кише, па је тако у подбуковичком делу, у Мозгову измерено 10, 8 литара по квадрату, а у подјастребачком на мерном месту у Породину 11,5 литара.

Надлежни у Општинској управи, службе за пољопривреду, на терен ће изаћи за дан два када ће се показати сва оштећења на усевима , тада константовати штету коју је јучерашње невреме начинило и одлучити које ће мере предузети.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + thirteen =