Dan sećanja na romske žrtve holokausta

Dan sećanja na Rome stradale u holokaustu u Drugom svetskom ratu obeležava se 2. avgusta. Ovo sećanje vezuje se za 2. avgust 1944. godine, kada je u jednom danu ubijeno 4.300 Roma, a prema dostavljenom saoštenju, tokom celog rata izgubljeno je od 500.000 do tri miliona romskih života.

Kako bi obeležili ovaj dan, romski građanski pokret „Opre Roma Srbija” će u nedelju u 13 sati organizovati radionicu na onlajn platformi Zoom. Radionicu će pratiti predstavnici ovog udruženja, Crvenog krsta i medija u Srbiji, a među govornicima na ovoj onlajn radionici naći će se i dve predstavnice „Opre Roma” iz Aleksinca.

Na pomenutoj radionici govoriće se o ekonomskom, političkom i pravnom aspektu koji je doveo do Drugog svetskog rata, zatim o samom periodu rata, deportaciji i stradanju Roma, ali i pouci i predlozima šta treba učiti da se istorija ne bi ponovila.

„Opre Roma Srbija” je građanski romski pokret koji je nastao 2019. godine. Ima strukturno prisustvo u 11 opština i dijalog sa zajednicom sa preko 10.000 ljudi. Na osnovu tih dijaloga „Opre Roma Srbija” je napravio program kojim se vodi i danas, jer je glavna maksima pokreta uključivanje romske zajednice u donošenje odluka koja se tiču nje same.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × three =