Bovansko jezero

На Бованском језеру све више купача, али и аутомобила

Због лоше епидемилошке ситуације на море се овог лета тешко стиже, па се грађани све више окрећу алтернативним купалиштима у својој близини. За Алексинчане то су свакако базени на Житковачком путу, у Ражњу и Рибарској бањи, природни базен у Попшици, Аква парк у Сокобањи, и неизоставно наше „локално море” Бованско језеро, које је ем близу, ем бесплатно.

Ове сезоне, чини се, да Бованско језеро постаје популарна дестинација и то, не само за локалце, већ све више и за туристе са стране. На првој плажи, која је и најлепша, ових дана приметан је велики број купача, из оближњих, али и удаљенијих средина.

Bovansko jezero

Купалиште, на путу између Алексинца и Сокобање, постало је права атракција у доба короне, али стиче се утисак да се баш и нисмо претерано припремили за овакву сезону. Оно што на први поглед засмета купачима јесте гомила паркираних аутомобила на путу до језера и у самој близини воде. Поједини купачи морају да заобилазе аутомобиле да би дошли до дела где могу оставити пешкир, а није искључено и да се у неком тренутку, док лешкаре на сунцу, неки ауто паркира тик уз њих. Тако уместо да посетиоци уживају у мирисима природе, чешће ће их запахнути непријатни мириси издувних гасова из аутомобила, што нарушава ужитак.

Оно што смо ми приметили је да нема никаквог реда и да возаче нико не контролише. Рампа која је постављена одмах по скретању за прву плажу са леве стране, одавно није у функцији, па је возачима дозвољено да се лагодно спусте до језера.

Bovansko jezero

Раније се чинило да су једино возачи аутомобила са алексиначким и зајечарским таблицама имали „храброст” да се довезу поред самог језера. Сада већ нема правила. Ову праксу почели су да примењују и гости, па се на првој плажи могу видети аутомобили са београдским, прокупачким, нишким, пиротским, лесковачким, трстеничким, параћинским и другим регистарским таблицама.

Неки купачи, који памте време када се до језера могло спустити само пешака, кажу да им се чини да језеро у близини прве плаже никада није било прљавије управо због мноштва паркираних аутомобила.
Оно што још „боде очи” купачима на Бованском језеру јесте велики број скутера и моторних чамаца. Алексинчани нам кажу да им то посебно смета, најпре зато што ту воду пију, односно јер се општина снабдева водом из акумулације Бован која је за потребе водоснабдевања и направљена 1979. године.

Утисак је да, са једне стране, Алексинац има велики туристички потенцијал када је реч о Бованском језеру, чему доприноси и то што се у близини прве плаже налази велики број модерних вила и апартмана. Са друге стране, мора се порадити на уређењу самог купалишта, јер овако не можемо се претерано надати да се велики број туриста врати и после короне.

Bovansko jezero

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 12 =