Дан сећања на ромске жртве холокауста

Дан сећања на Роме страдале у холокаусту у Другом светском рату обележава се 2. августа. Ово сећање везује се за 2. август 1944. године, када је у једном дану убијено 4.300 Рома, а према достављеном саоштењу, током целог рата изгубљено је од 500.000 до три милиона ромских живота.

Како би обележили овај дан, ромски грађански покрет „Опре Рома Србија” ће у недељу у 13 сати организовати радионицу на онлајн платформи Zoom. Радионицу ће пратити представници овог удружења, Црвеног крста и медија у Србији, а међу говорницима на овој онлајн радионици наћи ће се и две представнице „Опре Рома” из Алексинца.

На поменутој радионици говориће се о економском, политичком и правном аспекту који је довео до Другог светског рата, затим о самом периоду рата, депортацији и страдању Рома, али и поуци и предлозима шта треба учити да се историја не би поновила.

„Опре Рома Србија” је грађански ромски покрет који је настао 2019. године. Има структурно присуство у 11 општина и дијалог са заједницом са преко 10.000 људи. На основу тих дијалога „Опре Рома Србија” је направио програм којим се води и данас, јер је главна максима покрета укључивање ромске заједнице у доношење одлука која се тичу ње саме.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + eighteen =