Rajevski

Promocija knjige o Rajevskom u Žitkovcu

Nakon knjige „Vronski, čast i ljubav” koja je objavljena 2002. godine i u kojoj je profesor dr Budimir Potočan rekonstruisao poslednju nedelju života pukovnika Rajevskog, od ukrcavanja na brod u Odesi do pogibije kod Gornjeg Adrovca u avgustu 1876. godine, ovaj autor se, petnaest godina kasnije, ponovo vratio Rajevskom. Monografija „Vronski u Srbiji – Misije pukovnika Rajevskog 1867. i 1876.”, objavljena prošle godine u izdanju Zavoda za udžbenike, plod je tridesetogodišnjeg istraživanja profesora Potočana. Započeta, najpre, kao novinarsko, a zatim nastavljena kao naučno delo, pretočena je u više publicističkih radova, dve knjige i dva filma.

Rajevski Monografija je izdata u godini kada se navršilo 150 godina od kada je nepoznati mladi ruski oficir prvi put došao u Srbiju i kada se navršila 141 godina od njegove pogibije 20. avgusta (po starom kalendaru) 1876. godine na Gornjem Adrovcu.

O značaju prvog dolaska Rajevskog u Srbiju 1867. godine, kada ga je tadašnji ruski ministar odbrane poslao da izvrši inspekciju putnih pravaca u Srbiji i BiH i iznese predloge za formiranje srpske artiljerije i konjice, svedoče i četiri njegova pisma upućena srpskom ministru odbrane Blaznavcu. Ova pisma koja je Potočan pronašao u Arhivu Srbije prvi put su objavljena upravo u ovoj monografiji Budimira Potočana.

Predstavljanje monografije, biblioteka „Vuk Karadžić” planira za četvrtak 24. maja u crkvi Svetog arhangela Gavrila u Žitkovcu. 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen + 10 =