Rubište Kokana Mladenovića

Ministarstvo podržalo PIP

Nakon što je prošle godine Ministarstvo kulture i informisanja prvi put podržalo, sada već poznati, aleksinački pozorišni festival PIP, ni ove godine finansijska pomoć nije izostala. I ovoga puta Festival će biti podržan sa pola miliona dinara.

‒ Zahvaljujući dobrom radu prethodnih godina, dobroj promociji festivala i, pre svega, kvalitetu festivala, njegovoj jedinstvenosti u svetu pozorišta kako u Srbiji tako i šire, Ministarstvo je sve to prepoznalo i, naravno, podržalo festival što će nam omogućiti bogat repertoarski program, ali i lep i kvalitetan prateći program – poručuje urednik programa CKU Aleksinac i član festivalskog odbora, Miloš Paović.

Festivalski odbor predvođen selektorom glumcem Tomislavom Trifunovićem već je odabrao šest predstava koje će se ovog novembra naći u takmičarskom delu festivala, kao i jednu koja će se igrati u čast nagrađenih.

‒ Sada ćemo nešto više raditi na pratećem programu da bi smo naše sugrađane, pre svega one mlađe, upoznali sa pozorišnim svetom u domenu pisanja dramskog teksta i uopšte u tom nekom domenu procesa stvaranja pozorišnih predstava – dodaje Paović.

Crna kutija
Iz predstave”Crna kutija”, foto: BDP

Publika u aleksinačkom Domu kulture, ove jeseni u sklopu PIP-a, imaće prilike da vidi predstavu beogradskog Bitef teatra „Jami distrikt”, reditelja Kokana Mladenovića, čija je predstava „Rubište” proglašena najboljom na prošlogodišnjem festivalu. Ovaj komad baziran je na tekstu Milene Bogavac. U takmičarskom delu Narodno pozorište iz Beograda imaće dve predstave, „Utopljena duša” (tekst Aleksandar Jugović, režija Boban Skerlić) i mjuzikl „Bolivud” (tekst i režija Maja Pelević), Nišlije će se takmičiti sa predstavom „U čije ime” (tekst Aleksandar Mihailović, režija Milan Karadžić), a užičani sa komadom „Serbio, zemljo roda moga – Sterijin put u Srba” (tekst Milovan Vitezović, režija Bogdan Janković). Glumci Beogradskog dramskog pozorišta i Beoarta nastupiće sa predstavom „Crna kutija” po tekstu Ane Đorđević, u režiji Andreja Nosova.

Utopljene duše
Sergej Trifunović i Milica Zarić u predstavi “Utopljena duša”, foto: BDP

Sedmi PIP, predstavom u čast nagrađenih, zatvoriće „Kraljice” Narodnog pozorišta iz Sombora, koju je režirao Branislav Trifunović po tekstu Darka Lukića.

Naslovna fotografija: “Rubište”, pobednička predstava 2017.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen − 4 =