Književni susreti

Završena Gordanina nedelja

Uručenjem nagrada mladim literarnim stvaraocima i Vesni Ćorović Butrić, čiji je roman „Izmislica” proglašen najboljom knjigom za decu i mlade u 2017. godini, danas su završeni 21. Književni susreti „Gordana Brajović”. Na konkurs, koji je raspisan u oktobru prošle godine, pristiglo ukupno 26 knjiga i 400 učeničkih radova iz 73 osnovne i 23 srednje škole iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Književni susreti U ime lokalne samouprave prisutne je pozdravio zamenik predsednika opštine Aleksinac Čedomir Rakić koji je istakao da ovaj festival čuva sećanje na lik i delo naše znamenite sugrađanke, ali i da motiviše stvaralaštvo dece i mladih.

Odluku žirija da roman „Izmislica” Vesne Ćorović Butrić proglasi najboljom knjigom za decu i mlade, obrazložila je predsednica žirija profesor doktor Zorana Opačić. Po njenim rečima, bilo je više razloga zašto je baš ovaj roman zavredeo nagradu. Književni susreti Prvi je, što je autor umeo lepo da prepozna dečiju psihologiju, drugi razlog je neobična forma romana kojom spisateljica pokazuje da ima veliko književno pamćenje i književnu kulturu, a treći je što u ovom romanu postoji postmodernistička igra sa rečima i jezikom. Sve to, smatra predsednica žirija, pokazuje da „Izmislica” donosi specifičan i drugačiji način svedočenja o detinjstvu po čemu se u prošlogodišnjoj produkciji izdvojila kao najbolja.

Zahvaljujući se na nagradi, Vesna Ćorović Butrić, novinar i urednik programa za mlade na prvom programu Radio Beograda, istakla je da joj je ova nagrada posebno draga jer je lično poznavala Gordanu Brajović. Butrić

‒ Žao mi je što se ne sećam više. Ako se kroz nešto sećam Gordane Brajović i tog našeg kratkog druženja je onaj trenutak kada je ona meni poklonila svoju izuzetnu knjigu ‘Indija, Indija’. Ja sam bila mlad novinar, a ona novinar sa iskustvom i razumevanjem za mlade novinare. Sećam se njenog osmeha, njenih nestvarno plavoljubičastih očiju i duge kose koja kad okrene glavu živi neki svoj život i verovatno je to bio kontakt sa nekim svetovima koje je ona uspevala da prepozna, da u njih uđe i da se obrati na dobar način, bez obzira da li piše reportaže ili piše nešto za decu. Drago mi je što je moja ‘Izmislica’ obeležena na neki način njenim imenom.

Književni susreti Književni susreti

 

U svečanom programu „Zaljubi se u proleće” nastupili su i mališani iz hora „Mali vokali”, a polaznici studija glume CKU, uz podršku kantautora Branimira Rosića, izveli su igrokaz koji je po motivima pesništva Gordane Brajović priredila Violeta Jović, a na scenu postavio Mladen Milojković.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 − six =