izgradnja levoobalnog nasipa

Da li će bedem preduhitriti poplave?

Apokaliptični prizori poplavljenih aleksinačkih naselja, kada su žitelji na sve načine pokušavali da se zaštite od nadolazeće opasnosti usled nabujalih voda, po svemu sudeći, u Aleksincu će ostati samo ružno sećanje onih koji su se sa ovakvim prizorima godinama suočavali. Nešto drugačija situacija je sa selima pored Južne Morave, koja su prethodnih nekoliko godina, naročito od 2010. do 2015, trpela velike štete od nabujale reke. Više decenija, svaka veća količina padavina ili otapanje snežnog pokrivača izazivali su strah i kod meštana, i kod nadležnih lokalnih institucija, jer su, neretko, morali sami da se bore sa posledicama.

izgradnja levoobalnog nasip
Foto: Milan Dinić

Posete političara iz državnog vrha uglavnom su se završavale obećanjem o izgradnji bedema i čekalo se više godina kako bi bilo nekih većih pomaka. Ipak, čini se da ova priča dobija srećni epilog, nećemo reći na kraju, jer gradnja bedema još traje, ali nadležni najavljuju da će radovi biti završeni već krajem ove godine.

Nasip na levoj obali Južne Morave dužine 16,7 kilometara, od Vitkovca do Trnjana, koji je trenutno u izgradnji, po rečima Nenada Stankovića, predsednika opštine Aleksinac, trajno će zaštiti poljoprivredno zemljište u najkritičnijoj zoni opštine, kao i seoska naselja koja se tu nalaze.

Iako je izgradnja bedema sa leve strane rečne obale izvesna, jer su sredstva obezbeđena, a izvođač radova na terenu, meštani ugroženih sela sumnjaju da će predviđeni rok gradnje biti ispoštovan, strahujući da će nova veća količina padavina ponovo doneti stare probleme.

Više o ovoj temi čitajte u AL novinama: 

http://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 + fourteen =