izgradnja levoobalnog nasipa

Да ли ће бедем предухитрити поплаве?

Апокалиптични призори поплављених алексиначких насеља, када су житељи на све начине покушавали да се заштите од надолазеће опасности услед набујалих вода, по свему судећи, у Алексинцу ће остати само ружно сећање оних који су се са оваквим призорима годинама суочавали. Нешто другачија ситуација је са селима поред Јужне Мораве, која су претходних неколико година, нарочито од 2010. до 2015, трпела велике штете од набујале реке. Више деценија, свака већа количина падавина или отапање снежног покривача изазивали су страх и код мештана, и код надлежних локалних институција, јер су, неретко, морали сами да се боре са последицама.

izgradnja levoobalnog nasip
Фото: Милан Динић

Посете политичара из државног врха углавном су се завршавале обећањем о изградњи бедема и чекало се више година како би било неких већих помака. Ипак, чини се да ова прича добија срећни епилог, нећемо рећи на крају, јер градња бедема још траје, али надлежни најављују да ће радови бити завршени већ крајем ове године.

Насип на левој обали Јужне Мораве дужине 16,7 километара, од Витковца до Трњана, који је тренутно у изградњи, по речима Ненада Станковића, председника општине Алексинац, трајно ће заштити пољопривредно земљиште у најкритичнијој зони општине, као и сеоска насеља која се ту налазе.

Иако је изградња бедема са леве стране речне обале извесна, јер су средства обезбеђена, а извођач радова на терену, мештани угрожених села сумњају да ће предвиђени рок градње бити испоштован, страхујући да ће нова већа количина падавина поново донети старе проблеме.

Више о овој теми читајте у АЛ новинама: 

https://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + eight =