Rudari

Aleksinački rudari na svoj praznik poručuju: Udarili smo dno

Aleksinački rudari i današnji Dan rudara dočekuju bez svog rudnika. Naime, ugalj se u ovom kraju ne kopa od daleke 1989. godine kada se dogodila poslednja pogibija kamarata u jami Morava aleksinačkog ugljenokopa. Od tog datuma Aleksinčani ugalj kopaju u rudnicima širom Srbije.

Rudari
Stojan Jocić

Prema rečima tehničkog direktora Stojana Jocića, oko 240 rudara izvodi radove u šest srpskih rudnika, a inače radna jednica u Aleksincu upošljava 320 radnika.
Da li će za aleksinačko rudarstvo doći bolji dani za sada se ne može sa sigurnošću dati odgovor. Dobra je stvar što će, odmah nakon praznika početi radovi na površinskom kopu Dubrava sever.

‒ Kad se skine raskivka videće se šta je sa ugljem, kolika je moćnost, odnosno kakvi su uslovi za eksploataciju ‒ objašnjava Jocić.

U samostalnom sindikatu kažu da položaj rudara nikada nije bio gori, a u još težoj situaciji su aleksinački kamarati jer rade najteže i najopasnije poslove u jamama širom Srbije.

Rudari
Ljubiša Stanojević

‒ Osim što stvaramo svake godine po nekoliko invalida, nažalost ima i smrtnih slučajeva, mi smo sa našim položajem udarili dno, a videćemo da li od ovoga ima gore – poručuje Ljubiša Stanojević, koji je sa tridesetpetogodišnjim radnim iskustvom jedan od najstarijih rudara i dodaje da su aleksinački rudari najgore plaćeni s obzirom na rizik kojem su izloženi kao specijalizovana ekipa.

I pored ovako teške situacije u rudarstvu među mladima ima interesovanja za posao u rudniku, ali u sindikatu kažu da se, nažalost, malo njih zadrži na tom poslu, već gledaju da ga maksimalno zloupotrebe i da uz što manji rad dobiju zaradu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − 9 =