Žitkovac učvrstio mesto na mapi satire

Proglašenjem najuspešnijih autora i dodelom nagrada, u subotu 3. jula, u Žitkovcu završeni su drugi po redu Dani satire – Pavle Tončić. Na ovogodišnji konkurs za najbolji aforizam prijavio se 61 autor iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske i Kanade.

Ove godine, kao ni prošle, žiri nije imao nimalo lak posao u odabiru najboljih aforizama. Ali u jednom su se saglasili, a to je da prva nagrada ovogodišnjeg konkursa pripadne Saši Miletiću iz Kruševca, kome je ovo prvo učešće na ovoj manifestaciji.

‒ Na nagovor svog starijeg kolege i prijatelja Dragana Matejića iz Kruševca prijavio sam se na ovaj konkurs. Igrom slučaja on je bio i taj koji me je obavestio da sam osvojio prvo mesto. Što se tiče mog pisanja bavim se aforizmom desetak godina. Slušajući i čitajući mnoge naše poznate aforističare zavoleo sam aforizme i počeo da pišem ‒ otkrio je za naš portal Saša Miletić, ovogodišnji laureat.

Drugu nagradu ravnopravno su podelili Ljiljana Krstić iz Aleksinca i Dušan Mijajilović Adski iz Niša. Ljiljanu Krstić poznajemo kao pesnika za decu, a na ovoj manifestaciji predstavila se i kao vrsni autor aforizama U razgovoru za naš portal kazala je da se nije nadala nekoj od nagrada i da je prijatno iznenađena što je baš njen aforizam nagrađen.

‒ Prijatno sam iznenađena i zahvaljujem se žiriju na nagradi. Aforizme i humoristične pesme i priče počela sam da pišem još u mladosti, a moji radovi bili su zastupljeni u časopisima Jež, Ošišani jež, Politika, Novosti i drugim, a nosilac sam i druge nagrade „Zlatna kaciga” za humorističnu pesmu ‒ rekla je Ljiljana Krstić.

Zbog kvaliteta pristiglih aforizama, žiri je dodelio i tri treće nagrade, Milanu Kuridži iz Prijedora, Miodragu Lazareviću iz Požarevca i Dragiši Tošiću iz Kanade. Podeljeno je i deset pohvala.

Plaketa i novčana nagrada porodice Pavla Tončića, rano preminulog aforističara iz Žitkovca otišla je u ruke Dragana Mitića iz Niša. Obzirom da iz opravdanih razloga nije mogao da prisustvuje dodeli nagradu je u njegovo ime preuzela Petra Nešić iz Niša.

Na letnjoj pozornici u dvorištu Mesne zajednice Žitkovac svojim aforizmima su se pored nagrađenih Saše Miletića, Ljiljane Krstić i Dušana Mijajilovića Adskog predstavili i pohvaljeni autori: Petra Nešić iz Niša, Marko Pajić iz Vrnjačke Banje i Svetislav Vidanović iz Aleksinca kao i najmlađi učesnik konkursa, Miloš Milosavljević, učenik srednje škole iz Ćuprije. Prisutnim autorima uručen je i Zbornik sa izabranim aforizmima sa ovogodišnjeg konkursa.

U muzičkom delu nastupili su članovi Kulturno umetničkog društva „Mladost” iz Žitkovca.

 

Prateći program ovogodišnjih „Dana satire – Pavle Tončić“ bile su izložbe fotografija starih zgrada i kuća u Žitkovcu koje su sagrađene pre 100 i više godina,  karikatura Zorana Živkovića a nije izostala i izložba aforizama Pavla Tončića koje je kaligrafijom ispisao Aleksandar Stanković iz Niša.

Više fotografija možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 − 1 =