Две изложбе отвориле “Дане сатире – Павле Тончић” у Житковцу

Пратећи програм овогодишњих „Дана сатире – Павле Тончић” биле су изложбе фотографија старих кућа изграда у Житковцу које су саграђене пре 100 и више година и карикатура Зорана Живковића, које су у петак 3. јула, отворене у Великој сали Месне заједнице у Житковцу.

“Изложба фотографија старих кућа и зграда у Житковцу саграђених пре 100 и више година” чини поставку од 40 фотографија објеката сликаних у актуелном аутентичном стању, где се многе од њих и дан данас користе за становање. На изради и сакупљању података за ову изложбу задужени су били Драгослав Ристић, Зоран Живковић и Стефан Живковић, који су уједно и аутори ове поставке.

– У разговорима са мештанима дошли смо до података да на територији Житковца постоји негде око 40 кућа и објеката, које су грађене пре 100 и више година. Направили смо екипу и у току протеклих пар месеци смо обишли и забележили све објекте – рекао је Драгослав Ристић, један од аутора изложбе и најавио и могућност израде монографије са занимљивим причама и интересантним чињеницама о Житковцу.

Петом самосталном изложбом карикатура “Ручни радови”, аутор Зоран Живковић из Житковца,  обележио је и 40 година рада на карикатури, уз повремене прекиде. Своје карикатуре, афоризме и хумореске објављивао је у Јежу, Политици Експрес, Илустрованој политици, Осмици, Вечерњем листу (Загреб), Остену (Скопље), Народним новинама (Ниш), 14 дана (Параћин), Алексиначкој речи и Ал новинама (Аклексинац).

– Једноставно, рука која је скоро двадесет година држала микрофон ужелела се нових цртачких авантура. Део тих авантура приказан је на овој изложби – казао је, између осталог, на отварању своје изложбе Зоран Живковић.

Поред самог аутора, о Живковићевом дугогодишњем раду и цртању карикатура говорили су и Миодраг Тасић, писац и сатиричар и Нинослав Миљковић, новинар и власник медија “Радио Алексинац”, који су се сложили у једном да се због своје скромности није нашао у самом врху српске карикатуре.

– Урадио је изузетно вредне карикатуре и написао изузетно добре афоризме, међутим због своје скромности и због тога што не припада неким клановима у култури није у том врху и познат, али је сигурно квалитетнији од тих који су познати – закључио је Тасић.

Целокупан програм отворио је председник Удружења стваралаца у култури “Завичај” Драгиша Марковић, професор српског језика и књижевности у пензији.

 

Више фотографија можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − 2 =