Житковац учврстио место на мапи сатире

Проглашењем најуспешнијих аутора и доделом награда, у суботу 3. јула, у Житковцу завршени су други по реду Дани сатире – Павле Тончић. На овогодишњи конкурс за најбољи афоризам пријавио се 61 аутор из Србије, Црне Горе, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Хрватске и Канаде.

Ове године, као ни прошле, жири није имао нимало лак посао у одабиру најбољих афоризама. Али у једном су се сагласили, а то је да прва награда овогодишњег конкурса припадне Саши Милетићу из Крушевца, коме је ово прво учешће на овој манифестацији.

‒ На наговор свог старијег колеге и пријатеља Драгана Матејића из Крушевца пријавио сам се на овај конкурс. Игром случаја он је био и тај који ме је обавестио да сам освојио прво место. Што се тиче мог писања бавим се афоризмом десетак година. Слушајући и читајући многе наше познате афористичаре заволео сам афоризме и почео да пишем ‒ открио је за наш портал Саша Милетић, овогодишњи лауреат.

Другу награду равноправно су поделили Љиљана Крстић из Алексинца и Душан Мијајиловић Адски из Ниша. Љиљану Крстић познајемо као песника за децу, а на овој манифестацији представила се и као врсни аутор афоризама У разговору за наш портал казала је да се није надала некој од награда и да је пријатно изненађена што је баш њен афоризам награђен.

‒ Пријатно сам изненађена и захваљујем се жирију на награди. Афоризме и хумористичне песме и приче почела сам да пишем још у младости, а моји радови били су заступљени у часописима Јеж, Ошишани јеж, Политика, Новости и другим, а носилац сам и друге награде „Златна кацига” за хумористичну песму ‒ рекла је Љиљана Крстић.

Због квалитета пристиглих афоризама, жири је доделио и три треће награде, Милану Куриџи из Приједора, Миодрагу Лазаревићу из Пожаревца и Драгиши Тошићу из Канаде. Подељено је и десет похвала.

Плакета и новчана награда породице Павла Тончића, рано преминулог афористичара из Житковца отишла је у руке Драгана Митића из Ниша. Обзиром да из оправданих разлога није могао да присуствује додели награду је у његово име преузела Петра Нешић из Ниша.

На летњој позорници у дворишту Месне заједнице Житковац својим афоризмима су се поред награђених Саше Милетића, Љиљане Крстић и Душана Мијајиловића Адског представили и похваљени аутори: Петра Нешић из Ниша, Марко Пајић из Врњачке Бање и Светислав Видановић из Алексинца као и најмлађи учесник конкурса, Милош Милосављевић, ученик средње школе из Ћуприје. Присутним ауторима уручен је и Зборник са изабраним афоризмима са овогодишњег конкурса.

У музичком делу наступили су чланови Културно уметничког друштва „Младост” из Житковца.

 

Пратећи програм овогодишњих „Дана сатире – Павле Тончић“ биле су изложбе фотографија старих зграда и кућа у Житковцу које су саграђене пре 100 и више година,  карикатура Зорана Живковића а није изостала и изложба афоризама Павла Тончића које је калиграфијом исписао Александар Станковић из Ниша.

Више фотографија можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + eleven =