Niš

Zimska škola za poljoprivrednike

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Niš i ove godine organizuje zimsku školu za poljoprivrednike. U prostorijama ove službe u Nišu, od sutra pa do četvrtka 7. februara, svi zainteresovani poljoprivrednici mogu prisustvovati stručnim predavanjima iz oblasti ratarstva, povrtarstva, voćarstva, vinogradarstva i stočarstva.

Cilj zimske škole poljoprivrednih proizvođača jeste, kao i svake godine, da se proizvođači malo bliže upute u različite teme iz oblasti poljoprivrede i da se izvrši edukacija poljoprivrednih proizvođača.

Prvog dana teme su iz oblasti ratarstva i povrtarstva. Stručnjaci će ovom prilikom govoriti o tehnologiji proizvodnje kukuruza, odnosno koje mere treba primeniti u prihrani i nezi useva, a zatim i o primeni različitih tipova mineralnih đubriva. Još će se govoriti i o različitim načinima zaštite bilja i dezinfekciji zatvorenog prostora.

Što se tiče voćarstva, drugog dana biće teme iz oblasti đubrenja i sadnje pojedinih različitih vrsta voća, koštičavog i jezgrastog. Zatim će se govoriti o načinu njihove zaštite, preradi pojedinog voća i mogućnostima organske proizvodnje u voćarstvu.

Poslednjeg, trećeg dana namenjenog stočarima biće prilike da se proizvođačima prikažu teme, odnosno modul kvalitetnog dobijanja mleka na poljoprivrednim gazdinstvima, a potom će se poljoprivrednici upoznati i sa novinama iz oblasti proizvodnje silažnog kukuruza i tova junadi. Ovom prilikom govoriće se i o nekim značajnim merama u oblasti zaštite pčela od zaraznih bolesti i štetočina.

Tokom ove zimske škole biće prezentovane i tematske celine o merama agrarne politike koje Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva sprovodi, u smislu mogućnosti konkurisanja poljoprivrednih proizvođača za ostvarivanje različitih podsticajnih mera. Poljoprivrednici će biti u prilici da se upoznaju i sa različitim pravilnicima, sa upisom u registar poljoprivrednih gazdinstava, sa nekim merilima o mogućnostima proizvođača da konkurišu u oblasti proizvodnje malih količina proizvoda, kao i sa značajnim temama iz oblasti udruživanja.

Zimska škola je slobodna za sve poljoprivredne proizvođače i registrovane i neregistrovane.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

7 − five =