Niš

Зимска школа за пољопривреднике

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Ниш и ове године организује зимску школу за пољопривреднике. У просторијама ове службе у Нишу, од сутра па до четвртка 7. фебруара, сви заинтересовани пољопривредници могу присуствовати стручним предавањима из области ратарства, повртарства, воћарства, виноградарства и сточарства.

Циљ зимске школе пољопривредних произвођача јесте, као и сваке године, да се произвођачи мало ближе упуте у различите теме из области пољопривреде и да се изврши едукација пољопривредних произвођача.

Првог дана теме су из области ратарства и повртарства. Стручњаци ће овом приликом говорити о технологији производње кукуруза, односно које мере треба применити у прихрани и нези усева, а затим и о примени различитих типова минералних ђубрива. Још ће се говорити и о различитим начинима заштите биља и дезинфекцији затвореног простора.

Што се тиче воћарства, другог дана биће теме из области ђубрења и садње појединих различитих врста воћа, коштичавог и језграстог. Затим ће се говорити о начину њихове заштите, преради појединог воћа и могућностима органске производње у воћарству.

Последњег, трећег дана намењеног сточарима биће прилике да се произвођачима прикажу теме, односно модул квалитетног добијања млека на пољопривредним газдинствима, а потом ће се пољопривредници упознати и са новинама из области производње силажног кукуруза и това јунади. Овом приликом говориће се и о неким значајним мерама у области заштите пчела од заразних болести и штеточина.

Током ове зимске школе биће презентоване и тематске целине о мерама аграрне политике које Министарство пољопривреде и шумарства спроводи, у смислу могућности конкурисања пољопривредних произвођача за остваривање различитих подстицајних мера. Пољопривредници ће бити у прилици да се упознају и са различитим правилницима, са уписом у регистар пољопривредних газдинстава, са неким мерилима о могућностима произвођача да конкуришу у области производње малих количина производа, као и са значајним темама из области удруживања.

Зимска школа је слободна за све пољопривредне произвођаче и регистроване и нерегистроване.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × one =