Завршени Горданини дани: „Загрли Месец” загрлио прву награду

Промоцијом Зборника „Песме међу песницима” и уручењем награда и признања овогодишњим учесницима на раније расписаном конкурсу данас су завршени 24. Књижевни сусрети „Гордана Брајовић”. Жири у саставу председник Зорана Опачић и чланови Бранко Стевановић и Драган Хамовић донео је одлуку да прву награду у области белетристике добије ауторка Даница Богојевић из Ужица за роман „Загрли Месецˮ. У ужој конкуренцији за награду су била још четири дела: „Фарбање мораˮ писца Дејана Алексића, „Вила Росаˮ ауторке Виолете Јовић, „Најлепше вештинеˮ Живорада Недељковића и „Циле, размажено пилеˮ од Јовице Тишме.

Добитница најзначајније награде на 24. Књижевном конкурсу „Гордана Брајовићˮ Даница Богојевић је у изјави за наш медиј нагласила значај овог признања за будуће њено стваралаштво.

− Дало ми је један леп подстрек за будући рад са једне стране, а са друге стране драго ми је да се коначно почело причати о једној оваквој теми, о самој теми романа и о проблемима деце која треба да уђу у та инклузивна одељења. Заиста сам била изненађена . Ја сам тек сутрадан сазнала, дан касније сам сазнала, да сам ја уопште и добила награду. Баш нисам очекивала. Овде је дивно, деца су дивна. Енергија је невероватна, ево ја сам још увек под утиском. Негде већ скоро па годину дана има како је роман објављен и деца га заиста прихватају. Све оно што смо се ми плашили да деца неће разумети у роману, да ће им бити исувише компликовано, били смо у криву. Потпуно смо грешили. Деца још увек лепо реагују и на саму тематику романа , тако да бих позвала и остале супер девојке и супер дечаке да открију чар романа „Загрли Месец” и шта је то толико занимљиво њиховим вршњацима у причи о Луни и Југу – каже ова Ужичанка.

У категорији радови ученика од првог до четвртог разреда на тему „Децембарска успоменаˮ прва награда за поезију припала је Марији Мрђен из београдске школе „Никола Теслаˮ, док је другопласирана Ана Трипковић ученица допунске наставе на српском језику у немачком Ројтлингену. Трећу награду равноправно су поделиле Сташа Стојановић из ОШ „Вожд Карађорђе” у Алексинцу и Драгана Ђорђевић из ОШ „Љупче Шпанац“ из Беле Паланке. Међу похваљеним радовима у овој категорији је и онај који је написала Маша Илић из алексиначке школе „Вожд Карађорђе”. У истој категорији, али у области прозе првонаграђена је Ђурђа Мараш из ОШ „Дринка Павловић” у Београду, другопласирани је Алексинчанин Вук Динић из „Вожда Карађорђа”, док су трећу награду поделиле Уна Вељковић из ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар” из Књажевца и Маша Јовић из борског „3. октобра”.

У категорији од петог до осмог разреда на тему „Једна, једно, један…” најбољи рад из поезије је имао Марко Божић из Новог Сада, ученик ОШ „Бранко Радичевићˮ, док је друга награда равноправно припала Невенки Милић из ОШ „Вук Караџићˮ у Ћуприји и Елени Мајсторовић из београдске ОШ „Никола Теслаˮ. Да је конкуренција била изузетно јака показује и одлука жирија да додели три треће награде, Софији Бабић ученици ОШ „Васа Чарапићˮ из Белог Потока код Београда, Иви Тењи, Литерална радионица Библиотеке „Глигорије Возаровићˮ из Сремске Митровице и Андрији Крецуљ из ОШ „Краљ Александар I” из Пожаревца. Када је у питању проза Невена Стефановић из Ћуприје, ученица ОШ „Вук Караџићˮ је прва, а Алексинчанка Софија Станковић из ОШ „Љупче Николић” је освојила другу награду. Треће место припало је Лени Јовановић из ОШ „Свети Саваˮ у Горњем Милановцу и Ани Самарџић из ОШ „Дуле Караклајићˮ у Лазаревцу.

Код средњошколаца најбољи рад у области поезије на тему „Кад сам била дете” имао је Јеврем Недељковић, гимназијалац школе „Таковски устанак” из Горњег Милановца. Други је Андрија Ћојбашић из Гимназије Ивањица, док је Јелена Спасић из Десете гимназије „Михајло Пупин” у Београду трећепласирана. Код средњошколаца који су писали прозу прву награду је освојила Невена Николић из Уметничке школе Ниш док су другонаграђени Богдан Јовановић ученик Технолошке школе Параћин и Даница Станковић ученица Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” у Алексинцу. У овој категорији додељене су и две треће награде, Анђели Бучић из Уметничке школе Ниш и Јовани Стојановић из Технолошке школе Параћин.

Међу школским часописима најбољим је проглашено „Звоно”, лист ученика и наставника ОШ „Илија Кишић” из Зеленике код Херцег Новог. Електронски часопис ОШ „Никола Тесла” из Београда „Искра” освојио је посебно признање, а међу похваљеним су и „Шуматовац”, лист Биотехнолошке школе „Шуматовац” из Алексинца.

Организатор ове манифестације је Центар за културу и уметност Алексинац, а покровитељ је општина Алексинац. У име локалне самоуправе учеснике и госте поздравила је заменица председника општине Алексинац Маријана Радивојевић.

Свечаном уручењу награда присуствовао је и Радисав Раде Брајовић супруг песникиње и новинарке Гордане Брајовић која је рођена и пореклом из алексиначког села Суботинац.

Више фотографија на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − seven =