Упркос лошој сетви очекују се добри приноси

Традиционални Дани поља стрних жита, односно презентација сортимента озимих стрних жита у сортном макроогледу, данас су одржани у селу Лужане.

Пшенице ове године су изванредне, какви су услови били јесенас у време сетве, а затим су зимски мразеви у фебруару много учинили да пшеница измрзне. Међутим, ратари су тренутним стањем усева задовољни.

− Ја сам презадовољан, поготово у мојим парцелама. Мада је ту одрађена комплетна агротехника у целости, ми смо овде изузетно сушно подручје. Јесенас у сетви, цео новембар је био сушан, није било падавина. Ми смо засејали, то је стајало, чекало је децембар да никне, у фебруару измрзло. После тога ко је одрадио добро ђубрење и заштиту пшеница је добро бокорила, направила је прилично добар склоп− каже Срба Трифуновић на чијој парцели су засејане огледне сорте хлебног зрна и који и поред лоше сетве очекује изванредне приносе, преко пет-шет тона па и навише по хектару.

На манифестацији коју организују саветодавци Пољопривредно саветодавне и стручне службе Ниш и промотерима семенских кућа овом приликом представљено је 36 сорти различитих врста озимих стрних жита, осам селекционих кућа, као и примењена сортна агротехника у огледу и агроеколошки услови производње у производној 2020/21. години.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 4 =