Vulin: Nijedan prihvatni centar nije otvoren bez saglasnosti lokalne samouprave

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin još jednom je potvrdio da aleksinačka kasarna neće biti mesto za smeštaj azilanata. On je u eksluzivnoj izjavi za Radio Aleksinac rekao da nema potrebe za otvaranjem novih centara i da se u Vladi nije razgovaralo o mogućnosti otvaranja objekta u Aleksincu.

Vulin je još napomenuo da je ova odluka doneta nezavisno od peticije koju su pokrenuli građani opštine Aleksinac, kao i da je praksa da se prilikom otvaranja centara konsultuje lokalna samouprava i o svemu obavesti predsednik opštine.

18– Aleksinac što se toga tiče može da bude miran. Da postoji potreba, mi bismo prvo razgovarali sa lokalnom samoupravom, kao što je rađeno i u svim našim ostalim prihvatnim centrima. Ne postoji potreba za tim, mi nećemo da uvećavamo kapacitete, mi ne želimo da ovde bude veći broj migranata nego što smo se obavezali da bude – navodi ministar Vulin i dodaje da ne želi da polemiše o tome ko stoji iza pokrenute peticije, kao i da veruje da su građani Aleksinca mnogo humaniji nego što to neki na ovaj način žele da predstave.

Naš sagovornik je rekao i da nikakva peticija ne može da zaustavi državu kada nešto želi da uradi jer ona ima legalne i već uigrane mehanizme po kojima ovakve stvari funkcionišu. Samo je Vlada Republike Srbije, u saradnji sa Komeserijatom za izbeglice i radnom grupom Ministarstva za rad nadležna da donese odluku o otvaranju novog prihvatnog centra, objašnjava Vulin.

– Znate šta, ako vi više verujete nevladinim organizacijama, onda verujte njima. Ponavljam još jednom, država kad nešto hoće, nema te peticije koja će to zaustaviti. Država ima sve mehanizme, zakonske i svake druge, da to sprovede, ali nema potrebe da se to radi i nikada se ništa nije radilo a da se ne pita lokalna samouprava – zaključuje Aleksandar Vulin i građane poziva da sve informacije o ovom, ali i ostalim važnim pitanjima traže od nadležnih institucija i predstavnika lokalne samouprave.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 2 =