Niško zone

Vidovdanski koncert uz Nišlije i Svrljižane

Aleksinački letnji festival večeras će biti u znaku velikog srpskog praznika Vidovdana, a publika će imati priliku da uživa u gajdama, etno muzici i poeziji na dijalektu.

Lazar Savić

Vidovdanski koncert, koji počinje u 20 sati na platou Doma kulture, upriličiće vokalno-instrumentalni sastav „Niško zone”, koji neguje tradicionalnu muziku Balkana. Etno grupa iz Niša postoji sedam godina, a u Aleksincu su poslednji put nastupali aprila meseca.

Violeta JovićVeče će upotpuniti Violeta Jović, srpska književnica, koja je poznata i po tome što stvara na dijalektu. S obzirom da potiče iz svrljiškog kraja, svoju poeziju i stare srpske pesme izuzetno dobro predstavlja na dijalektu. Kao „čuvara jezika srpskog juga” aleksinačka publika je uvek rado dočeka.

Posetioci ALEF-a večeras će imati priliku da čuju i Lazara Savića iz Svrljiga, koji tradicionalnu muziku izvodi na gajdama i cevari, ali i još jedanaest instrumenata. Ovaj muzičar, koji postaje prepoznatljiv kao jedan od „čuvara tradicije”, nedavno je doneo nagradu sa 19. Međunarodnog dečjeg etno-festivala u bugarskom gradu Haskovu. Publika u ovom kraju imala je prilike da ga čuje i sredinom meseca, kada je u Donjem Suhotnu nastupao u sklopu manifestacije „Selu u pohode”.

Organizatori iz aleksinačkog Centra za kulturu i umetnost i ovoga puta najavljuju da će u slučaju lošeg vremena program biti održan u velikoj sali Doma kulture.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

three × 2 =