Niško zone

Видовдански концерт уз Нишлије и Сврљижане

Алексиначки летњи фестивал вечерас ће бити у знаку великог српског празника Видовдана, а публика ће имати прилику да ужива у гајдама, етно музици и поезији на дијалекту.

Lazar Savić

Видовдански концерт, који почиње у 20 сати на платоу Дома културе, уприличиће вокално-инструментални састав „Нишко зоне”, који негује традиционалну музику Балкана. Етно група из Ниша постоји седам година, а у Алексинцу су последњи пут наступали априла месеца.

Violeta Jović Вече ће употпунити Виолета Јовић, српска књижевница, која је позната и по томе што ствара на дијалекту. С обзиром да потиче из сврљишког краја, своју поезију и старе српске песме изузетно добро представља на дијалекту. Као „чувара језика српског југа” алексиначка публика је увек радо дочека.

Посетиоци АЛЕФ-а вечерас ће имати прилику да чују и Лазара Савића из Сврљига, који традиционалну музику изводи на гајдама и цевари, али и још једанаест инструмената. Овај музичар, који постаје препознатљив као један од „чувара традиције”, недавно је донео награду са 19. Међународног дечјег етно-фестивала у бугарском граду Хаскову. Публика у овом крају имала је прилике да га чује и средином месеца, када је у Доњем Сухотну наступао у склопу манифестације „Селу у походе”.

Организатори из алексиначког Центра за културу и уметност и овога пута најављују да ће у случају лошег времена програм бити одржан у великој сали Дома културе.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 5 =