Sve za ljubav

Velimir i Bosiljka u borbi za svoju ljubav

Poslednjeg takmičarskog dana, odnosno večeri na Zimskom pozorišnom festivalu za decu aleksinačka publika je imala priliku da pogleda vrlo zanimljivu predstavu „Sve za ljubav”, Pozorišta lutaka „Pinokio” iz Beograda koje ove godine proslavlja 45 godina postojanja. Predstava je nastala po motivima romana iz 1811. godine „Velimir i Bosiljka” Milana Vidakovića. Za ovog autora mnogi smatraju da je preteča savremenog srpskog romana, ali da je zbog svog negativnog stava, kada je u pitanju Vukova reforma jezika, bio jedno vreme od strane politike, ali i od strane književne kritike, namerno zaboravljen.

U ovoj nevinoj avanturističkoj priči centralna dešavanja se odnose na naizmernu ljubav Velimira i Bosiljke. Radnja komada se, osim na našim prostorima, odvija i u egzotičnim predelima Bliskog istoka i Afrike i ona poučno ukazuje da dvoje malih avanturista, ponekad iz male nepažnje, mogu upasti u veliki belaj. Bosiljku i Velimira otimaju gusari i nakon njihovih različitih puteva i avantura, zahvaljujući velikoj ljubavi, oni se ponovo sreću, pa ova priča ima i srećan kraj. Interesantan je bio i rediteljski pristup Vladimira Lazića da se u neobičnoj igri mašte i fantazije kojom predstava obiluje u njoj pojavi lično i pisac u tumačenju glumca Marka Gvera. S jedne strane uloga pisca je da ovo obimno delo sažme i u duhu savremenih trendova prikaže publici, a sa druge strane da podseti mladu publiku da je na sceni bajka, ali da je i u realnom životu moć ljubavi velika.

Sve za ljubav

Ovaj komad aleksinačkoj publici vrlo uspešno je donela glumačka ekipa predvođena, pomenutim rediteljem Lazićem i piscem songova Željkom Mijanovićem, dok je za veoma kreativne lutke i dizajn zaslužan Filip Jevtić. U predstavi igraju Marko Gvero, Teodora Marčeta, Ljubomir Bulajić, Zoran Todorović, Ljiljana Živić, Dragana Vasić, Jovan Popović, Biljana Mihajlović, Goran Popović i Ivana Todorović.

Svi su oni zaslužni što je taj spoj lutkarskog i klasičnog pozorišta, kojeg je bilo u predstavi, dao odlične rezultate, što je dugotrajnim aplauzom potvrdila i najmlađa aleksinačka pozorišna publika.

Jedan komentar

  1. Ljubomir je veliki glumac, i jos veci covek.. najbolji drugar babun mu je iz Aleksinca… bas dobri momci, drago mi je da je Bulajic bio u Al.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

19 + 9 =