Sve za ljubav

Велимир и Босиљка у борби за своју љубав

Последњег такмичарског дана, односно вечери на Зимском позоришном фестивалу за децу алексиначка публика је имала прилику да погледа врло занимљиву представу „Све за љубав”, Позоришта лутака „Пинокио” из Београда које ове године прославља 45 година постојања. Представа је настала по мотивима романа из 1811. године „Велимир и Босиљка” Милана Видаковића. За овог аутора многи сматрају да је претеча савременог српског романа, али да је због свог негативног става, када је у питању Вукова реформа језика, био једно време од стране политике, али и од стране књижевне критике, намерно заборављен.

У овој невиној авантуристичкој причи централна дешавања се односе на наизмерну љубав Велимира и Босиљке. Радња комада се, осим на нашим просторима, одвија и у егзотичним пределима Блиског истока и Африке и она поучно указује да двоје малих авантуриста, понекад из мале непажње, могу упасти у велики белај. Босиљку и Велимира отимају гусари и након њихових различитих путева и авантура, захваљујући великој љубави, они се поново срећу, па ова прича има и срећан крај. Интересантан је био и редитељски приступ Владимира Лазића да се у необичној игри маште и фантазије којом представа обилује у њој појави лично и писац у тумачењу глумца Марка Гвера. С једне стране улога писца је да ово обимно дело сажме и у духу савремених трендова прикаже публици, а са друге стране да подсети младу публику да је на сцени бајка, али да је и у реалном животу моћ љубави велика.

Sve za ljubav

Овај комад алексиначкој публици врло успешно је донела глумачка екипа предвођена, поменутим редитељем Лазићем и писцем сонгова Жељком Мијановићем, док је за веома креативне лутке и дизајн заслужан Филип Јевтић. У представи играју Марко Гверо, Теодора Марчета, Љубомир Булајић, Зоран Тодоровић, Љиљана Живић, Драгана Васић, Јован Поповић, Биљана Михајловић, Горан Поповић и Ивана Тодоровић.

Сви су они заслужни што је тај спој луткарског и класичног позоришта, којег је било у представи, дао одличне резултате, што је дуготрајним аплаузом потврдила и најмлађа алексиначка позоришна публика.

Један коментар

  1. Ljubomir je veliki glumac, i jos veci covek.. najbolji drugar babun mu je iz Aleksinca… bas dobri momci, drago mi je da je Bulajic bio u Al.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + four =