Veće interesovanje za opštinske subvencije

Nakon što je prijava na Javni poziv za dodelu subvencija poljoprivrednicima sa teritorije aleksinačke opštine koji se bave proizvodnjom mleka, voćarstvom, povrtarstvom, gajenjem cveća i pčelarstvom završena krajem prošlog meseca, a na osnovu pristigle dokumentacije, primetno je malo veće interesovanje poljoprivrednih proizvođača za podsticaje koje dodeljuje Opština. Za 15 dana, kojiko je poziv bio otvoren, pristiglo je 160 zahteva.

− Neki preliminarni pregled tih zahteva pokazuje da neće biti sredstva za sve prijavljene korisnike, za veliki broj biće, ali jedan mali broj ostaće najverovatnije bez podsticajnih sredstava. Iz budžeta je za ove namene izdvojeno 12 miliona, a otprilike postoje zahtevi za ukupan iznos od oko 13 miliona dinara − rekla je Slađana Miletić, rukovodilac Odseka za poljoprivredu i vodoprivredu.

Najveći broj zahteva je za priključne mašine i opremu, pri čemu je najviše zahteva za rotacione kose, prskalice, rasipače veštačkih đubriva, mešaona za pripremu stočne hrane. Samo dva zahteva su za podizanje novih zasada i to za dva zasada šljive, a što se tiče životinja nije bilo zahteva za kupovinu životinja.

 

Od ove godine je uvedena jedna novina i sredstva se ne dodeljuju po redosledu predaje zahteva, već na osnovu rang liste koja će biti napravljena na osnovu bodovanja po određenim kriterijumima.

− Rangiranje teče po kriterijumima koji su definisani u konkursu. Kada se završi administrativna obrada svih zahteva, onda ide kontrola na terenu i nakon toga će biti objavljena lista korisnika podsticaja − objasnila je Slađana Miletić koja se nada da će već od sledeće nedelje da krenu u obilazak terena.

Rok za isplatu je kraj ove kalendarske godine, ali se u ovom odeljenju nadaju da će to ipak biti nešto ranije.

Naslovna fotografija: Ilustracija.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × one =